« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
ZDRAVO RAZMIŠLJANJE

U San Antoniju ekološki koriste svoje 'otpatke'

Tvrtka će od ljudskog izmeta stvarati prirodni plin, a 90% kanalizacije će biti reciklirano

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

bioplin

,

reciklaža

,

prikupljanje metana

Teksas je poznat, uz nepregledna stada longhorn goveda i kaubojske šešire, i po naftnim crpkama kojih ima doslovno na svakom koraku. Za razliku od ostatka svijeta koji naftu razbacuje kao da je ima zauvijek, teksaški megalopolis San Antonio pokazuje zavidnu razinu ekološke svijesti.

Naime, gradska uprava potpisala je ugovor s tvrtkom Ameresco o prikupljanji i preradi ljudskog izmeta u metan, kako bi se plinske centrale mogle opskrbljivati recikliranom reciklažom. San Antonio proizvodi oko 140 tisuća tona onoga što se fino može nazvati „čvrstim organskim otpadom ljudskog podrijetla“.

Takva zastrašujuća količina može se dnevno preraditi u više od pola milijuna kubika prirodnog plina, koji će Ameresco ponuditi na tržištu energenata. Tvrtka je ponudila rješenje po kojem bi u gradskom sustavu kanalizacije ugradila postrojenja za filtraciju, uklanjanje vlage i ugljičnog dioksida te skladištenje prirodnog plina.

U SAD postoji već određen broj manjih mjesta koja koriste navedeni izvor energije za pogon manjih postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, no San Antonio će biti prvi koji će metan dobiven iz kanalizacije koristiti za proizvodnju električne energije na veliko.

Prema ugovoru, više od 90% sadržaja WC školjki u gradu bit će reciklirano. Do sada se tekući oblik koristio za navodnjavanje polja, priličan dio „čvrstog otpada“ prerađivan je u kompost, no sada će se iskorištavati gotovo sav prirodni otpad proizveden u gradu. (METRO)

10.09.2008. 14:11:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh