« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Švedska olakšicama uspjela očistiti ulice od smoga

Švedska zbog velikog uspjeha i ranije ukida poreznu olakšicu za kupovinu ekološkog vozila.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

ekološka svijest

,

porezne olakšice

,

kupovina ekoloških automobila

,

Andreas Carlgren

,

švedski model

Švedska se sprema postupno ukinuti poreznu olakšicu za ekološka vozila šest mjeseci ranije nego što je planirala jer su postignuti planirani ciljevi, kazao je u ponedjeljak jedan član švedske vlade.

"Program olakšica je uveden kako bi se potaknula prodaja ekoloških vozila. Olakšica se pokazala uspješnom budući da je danas otprilike svako treće prodano vozilo ekološko", kazao je ministar za okoliš Andreas Carlgren.

"Postigli smo svoje ciljeve" Carlgren.

Program olakšica u visini 10.000 kruna (1.500 dolara) pokrenut je u travnju 2007. i prvotno je planirano da traje do kraja prosinca 2009., no sada je predloženo da traje do kraja lipnja 2009., rekao je Carlgren.

Kazao je da potencijalni kupci imaju dosta vremena za kupnju vozila, te da se pravila koja određuju koja vozila mogu dobiti olakšicu neće mijenjati.

"Nije opravdano da vlada i porezni obveznici dugoročno plaćaju za našu kupnju vozila. Postigli smo što smo željeli i nadmašili sva očekivanja, pa je bolje iskoristiti taj novac za druga pitanja vezana za zaštitu okoliša", dodao je.

Ukupno je vlada desnog centra dodijelila oko 815 milijuna kruna za program olakšica, čije je cilj bio potaknuti kupce da izberu vozila s niskom emisijom štetnih plinova, kao što su hibridi ili vozila na pogon etanola.

Najava prijevremenog ukidanja olakšica naišla je na kritiku Udruženja zelenih automobilista. "Glupo" je što vlada ukida olakšicu zato što je "bila tako uspješna", kazao je glasnogovornik udruženja Mattias Goldmann.

08.09.2008. 15:00:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh