« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
SUPER BILJKA

U ruskom maslačku krije se ogroman potencijal

Maslačak je otporan i nezahtjevan u uzgoju, a daje materijal za proizvodnju guma, kondoma i madraca

Maslačak
Maslačak (Wikipedia)
Više o

prirodni resursi

,

maslačak

,

kaučuk

Od maslačka bi se u budućnosti mogle proizvoditi automobilske gume, kondomi, gumene rukavice i madraci, a poljoprivrednici bi mogli dobiti novi izvor prihoda. Da se radi o potencijalu kojeg treba shvatiti ozbiljno pokazuje i podatak da je njemačka vlada u projekt testiranja maslačka u komercijalne svrhe uložila 2,5 milijuna eura. U projektu sudjeluje ukupno deset istraživačkih instituta iz cijele Njemačke, a uključili su se i predstavnici industrije.

Svjetska potražnja za prirodnim kaučukom trenutno se u najvećoj mjeri (90%) podmiruje iz drveta kaučukovca koji se masovno uzgaja u jugoistočnoj Aziji. No, potražnja često premašuje ponudu, a kaučukovcu neprestano prijeti gljivična zaraza. Cijene zbog toga divljaju pa su se mnogi proizvođači okrenuli alternativnim izvorima među kojima je i maslačak.

Prosječna automobilska guma sadrži oko 25% prirodnog kaučuka, a prva istraživanja pokazuju da je kvaliteta kaučuka iz maslačka usporediva s kvalitetom koju desetljećima daje kaučukovac.

Pritom je najbolji ruski maslačak (Taraxacum koksaghyz) čiji korijen sadrži najviše "materijala" za kaučuk. Ruski maslačak zanimljiv je i prehrambenoj industriji jer sadrži inulin - biljni polimer koji ima manju kalorijsku vrijednost od ugljikohidrata što ga čini poželjnom zamjenom za šećer.

Projekt testiranja potencijala maslačka trebao bi trajati tri godine i dati temelje za ekonomsko iskorištavanje biljke. Glavni cilj je pronaći optimalne metode uzgoja maslačka koji je već sada vrlo otporan i nezahtjevan.

Poljoprivrednici bi maslačak stoga mogli uzgajati na manje kvalitetnom tlu. Procjenjuje se da je na jednom hektaru zemljišta moguće uzgojiti 350.000 maslačka koji daju jednu tonu kaučuka i dvije tone inulina.

07.05.2011. 22:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Sportski-Magazin
  08.05.2011. 03:56
  vidi se u kojoj je svijet banani ako se na maslačak oslanja
 2. avatar
  milek
  08.05.2011. 12:06
  Sjajno!
  Kod mene maslačka ispred kuće ima toliko da ne mogu da ga istrebim.
  Vidim ja, sledeće godine, u ovo doba, biću milijunaš.
 3. avatar
  HCOIE
  10.05.2011. 19:03
  Tako je bilo i s biljkom KONOPLJOM,ali velike farmaceutske korporacije
  nisu vidjeli svoj potencijal u biljci koja može rasti po cijelom Planetu,i koju je tako nemoguče kontrolirati,pa su svojim financijskim pritiskom na vlade,čitaj kupovinom političara, uspjele dovesti do njezine ZABRANE.
  Možda takva budućnost čeka i MASLAČKA.

  OBAVEZNO POGLEDAJTE DOKUMENTARAC "Bijeg od lijeka"
  na :
 4. avatar
  HCOIE
  10.05.2011. 19:04


  http://www.youtube.com/embed/0SEibAAqG-E" frameborder="0" allowfullscreen
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh