« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
RASPRAVE I PREDAVANJA

U Rovinju počeo Weekend Media Festival

Weekend Media Festival ove godine donosi vadesetak predavanja i panel-diskusija, u kojima sudjeluje 120 stručnjaka iz medija i komunikacija

Weekend Media Festival
Weekend Media Festival (Goran Sebelic / CROPIX)
Više o

mediji

,

Rovinj

,

Weekend media festival

Ovogodišnji Weekend Media Festival, skup o medijskoj i komunikacijskoj industriji koji je okupio oko dvije tisuće sudionika, počeo je danas u Rovinju raspravama "Više, brže, jače: Sport u regiji" te "Je li pravo novinarstvo umrlo?". Predavač u prvoj raspravi o športu Pete Radovich, producent CBS-a, govoreći o mogućnostima organiziranja velikih športskih događaja u našoj regiji, rekao je kako oni nisu mogući jer nemamo marketinško tržište.

Po njegovim riječima jedna sezona američkog nogometa "okrene" u TV pravima milijardu dolara. Pola oglasne minute stoji 300 tisuća do milijun dolara, što je za hrvatske i regionalne prilike "nemoguća misija". Sudjelujući u raspravi o temi "Je li novinarstvo umrlo?", glavni urednik "Jutarnjeg lista" Mladen Pleše istaknuo je kako je danas novinarstvo u krizi, "ali kako ipak nije umrlo".

"Pisano novinarstvo u drukčijem je položaju od ostalih medija i ono je u velikoj tranziciji. Pisano novinarstvo ne može živjeti od vijesti, jer ona više nije sastavni dio novina, već se mora stvarati vlastita roba", naglasio je Pleše.

Milan Ivkošić iz "Večernjeg lista" drži da pravog novinarstva ima onoliko koliko ima pravih autora. Raspravljalo se i o "nisku stupnju općeg obrazovanja i kulture mladih novinara", zbog čega se često pojavaljuju u javnost neprovjereni tekstovi. Upozoreno je i na sve manji broj lektora i redaktora u hrvatskim novinskim kućama.

Zaključujući panel, koji je vodila Hloverka Novak-Srzić, Ivkošić je ustvrdio kako danas u Hrvatskoj ipak ima pravog novinarstva premda, kako je kazao, "ima i smeća, a toga će uvijek biti". Hloverka Novak-Srzić primijetila kako u novinarstvu ima malo previše žutila.

Raspravljalo se i o novinarstvu na "drugim platformama", sve većem broju portala koji objavljuju neprovjerene tekstove te utjecaju izdavača na uređivačku politiku medija. Na panel-diskusiji sudjelovali su Iva Gačić s Nove TV, Alen Galović iz "24 sata", Ivan Lovrečak s RTL-a i Goran Mihajlovski iz makedonskih "Vesti". On je ocijenio da se makedonsko novinarstvo ne razlikuje puno od hrvatskog.

Uz dvadesetak predavanja i panel-diskusija, u kojima sudjeluje 120 stručnjaka iz medija i komunikacija, Weekend Media Festival ove godine u dva dana donosi brojne radionice, prezentacije i promocije.(hina/metro-portal)

24.09.2010. 18:04:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh