« Film
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
MULTIKULTURA

U Rovinju otvoren 3. ETNOFILm festival

Festival traje do nedjelje a bit će prikazano 26 filmova natjecateljskog dijela programa

Etnofilm
Etnofilm (Arhiva)

Treći ETNOFILm festival održava se od danas do nedjelje u rovinjskom Multimedijalnom centru. U sklopu festivala bit će u natjecateljskom dijelu programa prikazano 26 etnografskih i dokumentarnih filmova svjetske produkcije, prenosi Hina.

Repertoar od 26 filmova natjecateljskog dijela programa probran je iz rekordnog broja od 101 prijavljenog filma, a selektorica festivala je etnologinja dr. sc. Sanja Puljar D'Alessio s riječkih kulturalnih studija. Odabrani filmovi razvrstani su u četiri natjecateljske kategorije - u prvoj je devet filmova čiji su autori školovani etnolozi-antropolozi, u drugoj šest filmova čiji autori nisu etnolozi-antropolozi te pet filmova televizijske produkcije i šest studentskih radova.

Otvarajući ovogodišnji festival, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, organizatora festivala, Lidija Nikočević naglasila kako se rijetko koja manifestacija razvija s toliko entuzijazma i pozitivne energije.

Pročelnik Županijskog ureda za kulturu Vladimir Torbica rekao je kako festival iz godine u godinu raste i kvalitativno i kvantitativno.

"Rovinj je idealno mjesto za održavanje takve manifestacije jer je multikultura tu prepoznatljiva, a ne mislim pri tome samo na Hrvate i Talijane, nego sve koji su donijeli razne kulture koje su dio ovoga grada", poručio je pročelnik Torbica.

U sklopu festivala u Zavičajnom muzeju Rovinja otvorena je izložba Domagoja Blaževića pod nazivom "Nek mirišu avlije", koja se odlično uklopila u vizualno-antropološku nit vodilju festivala. Riječ je o 35 fotografija nastalih u jednom danu, i to u novoj kući autorova djeda koji je dom u Bosni zamijenio domom u Bjelovaru.

Tijekom dana prikazani su prvi filmovi u natjecateljskom dijelu, i to "Put u Sundance" švicarskih autora Miguela Becheta i Ursine Maurer, "Bea želi znati" Rogera Canalasa iz Španjolske te "Mir za sve" Elizabete Koneske iz Makedonije.

08.04.2011. 18:09:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh