« Život
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
BEZ KOMENTARA :)

U romantičnom partneru tražimo osobine koje prepoznajemo u roditeljima

Freuda bi ovo otkriće do kojeg su došli znanstvenici na Sveučilištu u Glasgowu nesumnjivo oduševilo

Je li moguće?
Je li moguće? (Pixabay)
Više o

roditelji

,

partner

,

sličnosti

Edipov kompleks uskoro bi se mogao prestati smatrati pretjerivanjem - istraživanja su pokazala da nas privlače ljudi koji izgledom sliče našim roditeljima.

Freuda bi ovo otkriće do kojeg su došli znanstvenici na Sveučilištu u Glasgowu nesumnjivo oduševilo.

Oni su otkrili da heteroseksualni muškarci i homoseksualne žene traže partnerice s istom bojom očiju kao što imaju njihove majke.

Slično tomu, heteroseksualne žene i homoseksualni muškarci privlače muškarci čije oči su iste boje kao oči njihovih očeva.

Ovi se podaci temelje na odgovorima 300 ispitanika oba spola o boji očiju njihovih roditelja i partnera. Ta se studija slaže s teorijom da ptice i sisavci biraju partnere na temelju osobina koje pokazuju njihovi roditelji. 

Ako se ona primijeni na ljude, kao što su učinili ovi istraživači, moglo bi se reći da rezultati podržavaju teoriju Edipovog kompleksa. Taj termin definirao je Sigmund Freud 1910., a on podrazumijeva nesvjesnu privlačnost koju osoba osjeća prema roditelju suprotnog spola.

Ime kompleksa potječe iz Sofoklove drame "Kralj Edip" u kojoj se protagonist, ne znajući to, oženi i začne dijete s vlastitom majkom.

Iako istraživanje ne sugerira da smo civilizacija sklona incestu, tvrdi da mnogi od nas nesvjesno u partneru teže osobinama koje nalaze u svojim roditeljima - a tko zna do koje smo mjere spremni ići.

Piše: Andrea Holi
17.11.2017. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh