« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
HI-TECH

U Puli otvorena najljepša škola u Hrvatskoj

Osnovna škola ''Veli Vrh'' prostire se na 7.800 četvornih metara, sastoji se od ukupno četiri velika objekta, a koštala je 66 milijuna kuna

škola Pula Veli Vrh
škola Pula Veli Vrh (Goran Sebelić/Cropix)
Više o

Osnovna škola Veli Vrh

,

18. kolovoz

,

rođeni 18. kolovoza

Najljepša škola u Hrvatskoj, kako je već mnogi nazivaju, otvorena je danas u Puli na mjestu gdje je u veljači 2008. do temelja izgorjela zgrada Osnovne škole "Veli Vrh". Svečano ju je otvorila premijerka Jadranka Kosor. U izgradnju škole uloženo je 66 milijuna kuna. Vlada je uložila šest milijuna kuna, Istarska županija milijun, grad Rijeka 100.000, a ostatak grad Pula.

Kompleks od 7.800 četvornih metara sastoji se od četiri građevine - za razrednu nastavu, za predmetnu nastavu od 5. do 8. razreda, trodijelne športske dvorane te društvenih prostorija. U sredini tih objekata nalazi se igralište na 1.200 četvronih meara s amfiteatrom, a uokolo je 60-ak parkirnih mjesta za školu, vrtić i mjesni odbor.

Premijerka Kosor istaknula je kako je u školi ozračje za učenje i stjecanje znanja sjajno. "Najvažnije je učiti i ulagati u sebe, jer ništa nije za druge, već je sve za vas i to se vraća u konačnici gradu, županiji i državi", poručila je Kosor učenicima.

"Istra treba biti među prvima koja daje i Vlada svakako uzima u obzir tu činjenicu. Puno je trebalo upornosti da se iz pepela podigne ova škola, a Vlada je i u ovako teškim uvjetima svojom odlukom izdvojila iz proračunske pričuve dodatnih pet milijuna kuna", naglasila je Kosor.

Ona je danas iz Pule poželjela sretan i uspješan početak nove školske godine svim učenicima i učenicama u Hrvatskoj, a njih je oko 550 tisuća, te posebno onima koji su danas pošli u prvi razred, a njih je oko 40 tisuća.

Istarski župan Ivan Jakovčić je izrazio uvjerenje kako je to početak promjena u odnosima između političke Istre i političkog Zagreba.

"Ne želimo više da Istra bude prva kad treba davati i zadnja kad treba dobivati, već barem u sredini po dobivanju", poručio je Jakovčić, a pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je kako su učenici na Velom Vrhu dobili školu za budućnost.

Stara škola je izgorjela 24. veljače 2008., a grad Pula je odmah nakon nesreće u suradnji s istarskim Društvom arhitekata proveo javni natječaj na kojem je izabrano rješenje riječkog društva Randić-Turato d.o.o. Zatim je izrađena projektna dokumentacija te su pribavljene sve dozvole za početak gradnje, a javnim natječajem kao izvođač radova izabrana je tvrtka "Strabag". Gradnja nove škole počela je 15. lipnja prošle godine.

U novoj školi svaka učionica ima zaseban sustav hlađenja, a centralno grijanje, putem glavne kotlovnice, za početak je predviđeno na ulje, ali je sve pripremljeno da se uključi i na zemni plin. Objekti su povezani staklenim hodnikom pa učenici neće morati izlaziti van. Tri dijela športske dvorane mogu se odvojiti mrežom pa istodobno mogu vježbati tri skupine učenika, a četveroredne tribine se teleskopski mogu pomicati. (hina/metro-portal)

06.09.2010. 14:57:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh