« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
VOJKO OBERSNEL:

U privatizaciju brodogradilišta krenulo se u krivom trenutku

Bude li se inzistiralo na privatizaciji nužno je postaviti neke druge kriterije i uvjete, izjavio je Obersnel

(Tea Cimaš/Cropix)
Više o

brodogradilišta

,

privatizacija brodogradilišta

,

Vojko Obersnel

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel danas je, govoreći o privatizaciji brodogradilišta, izjavio je kako su se pokazali opravdanima bojazan i upozorenja s različitih strana, među ostalim i predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti, da se u proces privatizacije kreće u pogrešnom trenutku, u kulminaciji gospodarske krize.

"Rezultati su to najbolje pokazali. Interes je iskazan u onom dijelu o kojem se ne promišlja o nastavku brdograditeljske djelatnosti. Tereni koje brodogradilišta zauzimaju, barem kada je u pitanju Trogir, nastoje se prenamijeniti za druge djelatnosti, a za sva ostala brodogradilišta nije iskazan ozbiljan interes", izjavio je riječki gradonačelnik.

Obersnel je rekao kako i sam želi upozoriti na činjenicu da nije vrijeme za takav model privatizacije te da će biti potrebno, bude li se inzistiralo na privatizaciji, postaviti neke druge kriterije i uvjete.

"Članicama EU se danas - u ovoj kriznoj situaciji - i te kako tolerira pomoć države tvrtkama u privatnom i u državnom vlasništvu. U isto vrijeme od Hrvatske se traži potpuno odustajanje od subvencioniranja brodogradnje, jedne od dominantnih industrijskih grana u Hrvatskoj", Vojko ObersnelIstaknuo je kako ostaje na stajalištu koje je vrlo jasno iznio na sastanku radne grupe odbora regija Vijeća Europe. Bez obzira na nastojanja da Hrvatska uđe u Europsku uniju, objasnio je Obersnel, treba jasno dati do znanja da moraju postojati isti kriteriji za zemlje članice i one koje to nisu.

Uz privatizaciju, riječki gradonačelnik izrazio je zabrinutost zbog činjenice da se za Brodogradilište "3. maj", unatoč državnom jamstvu, još nije našla banka, domaća ili strana, koja bi bila spremna osigurati kredit za izgradnju četiri ugovorena broda.

Obersnel je zaključio kako to, nažalost, "najbolje govori o rejtingu državne garancije, što izaziva dodatnu dozu zabrinutosti".

"Ako se ovo pitanje ne riješi, ovaj će problem biti puno veći od onog vezanog za privatizaciju. U proteklih mjesec dana slušamo kako je ugovor s bankom pred potpisivanjem, ali se ništa ne događa", rekao je Obersnel. (hina/metro-portal)

01.10.2009. 16:16:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh