« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
JADRANKA KOSOR:

Tko je jamio - stat ćemo mu na vrat!

POGLEDAJTE VIDEO - Vlada smatra neophodnim uvođenje ustavne uredbe o oduzimanju imovine nezakonito stečene u procesu privatizacije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/Cropix/Infopunkt)
Više o

Vlada

,

Đurđa Adlešič

,

Jadranka Kosor

,

Slobodan Uzelac

,

ustavne promjene

Hrvatska vlada u saborsku proceduru danas je jednoglasno uputila Prijedlog nacrta promjena Ustava RH kojima bi se uveo institut nezastarijevanja kaznenih djela počinjenih u procesu pretvorbe i privatizacije.

"Da ne ostane opet na onome: tko je jamio, jamio je, od sad treba onima koji su jamili stati na vrat", rekla je premijerka Jadranka Kosor najavljujući unošenje u Ustav odredbe kojom kaznena djela počinjena u vrijeme privatizacije ne zastarijevaju.

Također, predviđa se oduzimanje nezakonito stečene imovine u procesu privatizacije.

U Vladi smatraju da je uvođenje ove ustavne odredbe neophodno jer proces privatizacije još traje i podsjetila da je Ustav mijenjan 2000. i 2001. godine ali odredbe o nezastarijevanju privatizacijskih nedjela nisu unesene.

Koalicijski partneri podržavaju novi prijedlog ali uz određene rezerve.
Đurđa Adlešič rekla je da u HSLS-u nisu sigurni treba li nezastarijevanje ući baš u Ustav ili je dovoljno kaznena djela u procesu privatizacije sankcionirati kroz zakone.

Slobodanu Uzelcu nije jasno pitanje retroaktivnosti nezastarijevanja kaznenih djela. Naime, nejasno je, je li retroaktivnost otklonjiva ili ne.

"Jer ako nije uklonjiva, tada ulazimo u jedan alibi projekta za  kojega znamo da će propasti i zato ne bi u njemu trebali sudjelovati", upozorio je Uzelac. (Infopunkt/metro-portal)

01.10.2009. 16:26:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh