« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
novi početak

U preuređenom Lisinskom počela kocertna sezona

Nakon uklanjanja azbestnih cijevi i saniranja zgarišta nakon požara ciklus "Lisinski subotom" se vratio u matičnu dvoranu

(Arhiva)
Više o

koncertna sezona

,

dvorana lisinski

,

sanktpeterburška filharmonija

Sanktpeterburška filharmonija pod ravnanjem maestra Jurija Termirkanova otvorila je večeras koncertnu sezonu u preuređenoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, izvevši remek-djela ruskih skladatelja Sergeja Rahmanjinova i Petra Iljiča Čajkovskog.

Legendarni ruski orkestar, s kojim je nastupio i i glasoviti pijanist Nikolaj Luganski, pred zagrebačkom je publikom izveo Drugi koncert za klavir i orkestar u c-molu, najpopularniji od četiri djela te vrste Sergeja Rahmanjinova, kao i ulomke iz baleta "Labuđe jezero" Petra Iljiča Čajkovskog.

Sadašnja Sanktpeterburška filharmonija osnovana je, kao orkestar 1882. godine na dvoru cara Aleksandra III., a ugled i slavu stekao je za vrijeme Sovjetskog Saveza pod nazivom Lenjingradska filharmonija.

Za stvaranje legendarne filharmonije najzaslužnijim se smatra maestra Jevgenija Mravinskog koji je bio njezin šef-dirigent punih pola stoljeća - sve do smrti 1988. Tada ga je naslijedio njegov dugogodišnji asistent maestro Jurij Temirkanov, koji je i danas na čelu slavnog orkestra, s kojim je večeras nastupio u Lisinskom.

Prije nastupa ruskih filharmoničara ravnatelj Dvorane Dražen Siriščević podsjetio je publiku kako se u protekla tri mjeseca Koncertna dvorana obnavljala, odnosno uklanjao se azbest iz njenih prostora.

Zahvalivši svima koji su pomogli u obnovi, Siriščević je izrazio zadovoljstvo što se nakon uklanjanja azbestnih cijevi i saniranja posljedica požara, ciklus "Lisinski subotom" vratio u matičnu dvoranu nastupom jednog od najpoznatijih svjetskih orkestara.

Za sutra u "Lisinskom" je najavljen nastup Zbora i Orkestra Ruske kapele, pod umjetničkim vodstvom jednog od najuvaženijih zborskih dirigenata na svijetu - Valerija Poljanskog.

Najopsežnije djelo na programu je simfonijski oratorij za sopran, tenor, bariton, zbor i orkestar "Zvona" Sergeja Rahmanjinova. Solisti će biti sopranistica Tatjana Fedotova, tenor Oleg Dolgov i bas Aleksandar Kiseljev.

Za ostatak programa predviđena je uvertira Glinkine opere "Ruslan i Ljudmila", tri simfonijska zbora iz neizvedenih opera Modesta Petroviča Musorgskog te Borodinovi "Polovjecki plesovi" iz opere "Princ Igor", u originalnoj verziji za zbor i orkestar. (hina/metro-portal)

17.10.2009. 22:49:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh