« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
18. listopad

"Moderno ropstvo" zahvatilo je i Hrvatsku

Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima obilježen je danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu

I premijerka Jadranka Kosor bila je danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu
I premijerka Jadranka Kosor bila je danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu (Sandra Šimunović / CROPIX )
Više o

trgovina ljudima

,

Jadranka Kosor

Dijeleći brošure i tekstove o trgovanju ljudima, s građanima su danas razgovarali predstavnici MUP-a, Ureda za ljudska prava Vlade RH, Delegacije Europske komisije, udruge iz mreže PETRA, Međunarodnog centra za razvoj migracijskih politika, Međunarodne organizacije za migracije te Hrvatskog crvenog križa.

Među ostalim, "Teatar Gaudeamus" je izveo predstavu na tu temu, a građani su pozvani da nazovu broj 0800-77 99 ako prepoznaju takve žrtve.

Procjenjuje se da je u svijetu oko četiri milijuna žrtava trgovanja ljudima, od čega je oko 1,2 milijuna djece. Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima - 18. listopada proglašen je prije dvije godine.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je kako bi se toj temi trebalo posvećivati više pažnje u medijima, te raditi na edukaciji mladih, s obzirom da se, napomenula je, vrlo često radi o naivnosti koja završava tragično. U Hrvatskoj je od 2002., od kada se vode statistike o trgovanju ljudima, zabilježen 81 slučaj, a 85 posto žrtava trgovanja ljudima su žene, rekla je Kosor.

Pohvalila je suradnju Vlade s nevladinim udrugama koje se bave zaštitom ljudskih prava i zaštitom žrtava trgovine ljudima.

Ove godine u Hrvatskoj je identificirano pet žrtava trgovanja ljudima, od kojih su četiri žene u dobi od 18 do 26 godina, niže stručne spreme, radnice i nezaposlene, bile seksualno iskorištavane. Jedna 40-godišnja žrtva muškog spola, srednje stručne spreme, bila je radno iskorištavana.

Statistički podaci pokazuju da je Hrvatska sve više država odredišta, a ne samo država tranzita za žrtve trgovanja ljudima, rečeno je na skupu. Prošle godine doneseno je osam presuda za kazneno djelo iz članka 175. Kaznenog zakona - trgovina ljudima i ropstvo, te je izrečena i najduža kazna zatvora do sada, osam godina.

Vlada je u studenom 2008. usvojila Protokol za identifikaciju, pomoć i zaštitu žrtava trgovanja ljudima, a u ožujku ove godine donijela Zaključak kojim se usvaja Nacionalni plan za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje od 2009. do 2011. (hina/metro-portal)

17.10.2009. 16:00:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh