« Život
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
MISTERIJA

U potrazi za identitetom Mona Lise otvorena grobnica u Firenci

Istraživači su u petak u Firenci otvorili više stoljeća staru grobnicu u potrazi za ostacima koji bi mogli potvrditi identitet žene čiji je zagonetni osmijeh ovjekovječio Leonardo da Vicni

Hoćemo li saznati tko je bila Mona Lisa
Hoćemo li saznati tko je bila Mona Lisa (Arhiva)
Više o

Leonardo da Vinci

,

Mona Lisa

,

model

,

La Gioconda

,

Lisa Gheradini

Rupa dovoljna tek da se kroz nju provuče jedna osoba izrezana je u kamenom podu kod obiteljske kripte firentinskog trgovca svilomFrancesca del Gioconde za čiju se ženu Lisu Gherardini misli da je Leonardu pozirala početkom 16. stoljeća.

Mnogo je teorija tko je bila stvarna Mona Lisa, no Silvano Vinceti, pisac i istraživač koji je na čelu talijanskog Nacionalnog odbora za promicanje povijesnog i kulturnog nasljeđa, planira testirati DNK kostiju iz grobnice i usporediti ga s onim tri žene pokopane u obližnjem samostanu.

Povjesničari kažu da je Gherardini, udata Gioconda, kako se također naziva Mona Lisa, provela posljednje godine života u samostanuSanta Orsola gdje je potraga za kostima počela prošle godine.

Vinceti vjeruje da bi od triju posmrtnih ostataka žena ondje pokopanih jedni mogli biti Lise Gheradini.

'Stoljećima su povjesničari iz svijeta iznosili različite teorije tko bi ta zagonetna, tajanstvena žena mogla biti', rekao je novinarima pred crkvom Santissima Annunziata u Firenci.

Vinceti se nada da će neke od kostiju u podzemnoj komori ispod glavnog oltara crkve pripadati barem jednom krvnom srodniku Leonardove muze, vjerojatno one njezinog sina Piera.

Jednom kada se obavi ispitivanje DNK, Vinceti kaže da bi se lice Lise Gherardini moglo rekonstruirati na osnovi lubanje iz samostana Santa Orsola i usporediti sa slikom, koja je najveća atrakcija pariškog muzeja Louvre.

'Kada utvrdimo vezu između majke i sina, naći ćemo Mona Lisu', rekao je.

Otvaranje grobnice obitelji Gioconda, prvi put u 300 godina, kritična je faza u potrazi Vincetija i njegova tima. Istraživači kažu da se upravo rade datiranja ugljikom na tri od osam kostura iz samostana Santa Orsola i da će se isti postupak primijeniti na sadržaje grobnice obitelji Gioconda. No za početak provjere DNK možda će se morati čekati godinu dana.

'Ako uspijemo, konačno ćemo moći riješiti tri pitanja koja su mučila povjesničare i ljubitelje umjetnosti u svijetu', rekao je Vinceti.

'Je li Gherardini bila model za Mona Lisu? Ili je model bio drugi, kako neki ljudi tvrde? Ili je ona samo tvorevina slikarove mašte?'

10.08.2013. 14:52:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh