« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
nesreća

U potonuću broda na Ohridu poginulo najmanje 15 turista

Hrvatski predsjednik i premijerka žale zbog tragičnih zbivanja na Ohridu

Fotografija vijesti
Više o

ohridska nesreća

,

Brodolom na Ohridskom jezeru

,

potonuće Ilindene

U potonuću turističkog broda u subotu na Ohridskom jezeru poginulo je najmanje 15 ljudi, javila je agencija France Presse za koju je svjedok nesreće u telefonskom razgovoru rekao da je "brod je potonuo u 30 sekundi".

Na brodu Ilinden nalazili su se većinom bugarski turisti.

Prema podacima bugarske vlade svi poginuli bili su Bugari, a samo jedna od 40 preživjelih osoba je hospitalizirana, navodi agencija Reuters.

Francuski svjedok, policajac europske misije na Kosovu EULEX, putovao je automobilom iz Ohrida prema albanskoj granici i nalazio se na cesti oko 250 metara od obale. Vidio je brod pun turista koji se najednom prevrnuo na stranu i ubrzo potonuo.

Prema jednoj od verzija nesreće, na brodu je puknula sajla koja je služila za održavanje ravnoteže broda, pa se on nagnuo i brzo potonuo.

Neki svjedoci su naveli da se nisu sve žrtve utopile, već su stradale zbog panike i šoka, jer se radilo o uglavnom starijim putnicima.

U pomoći su sudjelovali i korisnici obližnjeg kampa koji su stigli čamcima na mjesto nesreće i spasili više ljudi.

Makedonska je vlada izrazila sućut zbog nesreće, a na mjestu tragedije su i ministri policije, transporta i veza i zdravstva.

Mesić i Kosor izrazili sućut

U povodu nesreće turističkog broda na Ohridskom jezeru hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je poruku s izrazima sućuti bugarskom predsjedniku Georgiju Prvanovu, a s makedonskim je predsjednikom telefonski razgovarao i izrazio mu sućut, kaže se u subotnjem priopćenju iz predsjednikova ureda.

"Predsjednik Hrvatske telefonski je razgovarao s predsjednikom Republike Makedonije Đorđem Ivanovim te mu izrazio žaljenje što je došlo do tragične pogibije velikog broja turista na Ohridu", kaže se u priopćenju.

I hrvatska premijerka Jadranka Kosor uputila je u ime Vlade izraze sućuti makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, u povodu nesreće u kojoj je u Ohridskom jezeru živote izgubilo više osoba, priopćeno je u subotu iz vlade.

"Sa žaljenjem smo primili vijest o brodolomu na Ohridskom jezeru, u kojem su nažalost izgubljeni ljudski životi. Molimo vas, prenesite izraze duboke sućuti i iskrenog suosjećanja Vlade Republike Hrvatske svima onima koji su najteže pogođeni ovim tužnim događajem", stoji u brzojavu sućuti predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor.

05.09.2009. 18:13:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh