« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
LJUBLJANA

U petak se sastaje savjetodavna skupina za arbitražni sporazum

Slovenski parlament nedavno je ratificirao arbitražni sporazum bez glasova oporbe koja smatra da Slovenija arbitražom ne može dobiti teritorijalni kontakt s otvorenim morem

(Jože Suhadolnik/Delo/Cropix)
Više o

Ljubljana

,

Samuel Žbogar

,

arbitražni sporazum

,

slovenija hrvatska

Idućeg petka u Ljubljani će se održati prvi sastanak savjetodavne skupine slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara koji je zadužen za pripremu slovenskih argumenata za arbitražni sud pred kojim su se Hrvatska i Slovenija arbitražnim sporazumom obvezale iznijeti svoj granični prijepor, potvrđeno je u nedjelju u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova.

Na spomenuti sastanak pozvano je dvadesetak sudionika koji će iznijeti svoja stajališta o tome gdje bi Slovenija mogla naći dodatne argumente i dokumentu koji bi joj mogli pomoći u postupku arbitraže, izjavio je za agenciju STA glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic, dodajući da se radi o tome da se Slovenija sada mora pripremiti za arbitražu.

Po njegovim su riječima na sastanak pozvani ljudi koji su zadnjih mjeseci u javnosti iznosili svoja stajališta o arbitraži i to bez obzira na stajališta koja su pri tome zauzimali i bez obzira na njihove političke boje.

Slovenski parlament nedavno je ratificirao arbitražni sporazum bez glasova oporbe koja smatra da Slovenija arbitražom ne može dobiti teritorijalni kontakt s otvorenim morem, a tvrdnje oporbe da sporazum nije smio biti ratificiran običnom nego dvotrećinskom većinom jer se odnosi na granice odnosno ustavnu materiju podržali su i neki slovenski pravni stručnjaci nenaklonjeni arbitraži.

U Sloveniji će se vjerojatno 7. svibnja održati i referendum o arbitražnom sporazumu na kojemu ga glasači mogu potvrditi ili prihvatiti stajalište oporbe da je on za Sloveniju štetan i da pregovore s Hrvatskom o graničnom sporu treba obnoviti na bilateralnoj razini, a arbitražu koja donosi rizike odbaciti.

Prema arbitražnom sporazumu, svaka bi strana arbitražnom vijeću u memorandumu iznijela svoje argumente i u vezi se graničnim prijeporom.

Slovenski premijer Borut Pahor u više je navrata izjavio da je arbitraža za Sloveniju najpovoljniji okvir za rješenje spora od svih dosadašnjih i da je jedna od zadaća arbitraže da odredi kontakt Slovenije s otvorenim morem.

25.04.2010. 22:24:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh