« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
izložba o titu

"Bez Tita, Istra ne bi bila dio Hrvatske"

U povodu Dana Istarske županije, u Spomen-domu u Pazinu, svečano je otvorena izložba "Sjećanje na Josipa Broza Tita"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Josip Broz Tito

,

izložba o Titu

,

Tito i Istra

Dan Istarske županije obilježava se sutra u spomen na 25. rujna 1943., kad je pokrajinski Narodnooslobodilački odbor za Istru donio odluku o pripajanju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj.

Po riječima predsjednika Saveza antifašističkih boraca Istarske županije, Tomsilava Ravnića događaji iz 1943. u Istri zauzimaju najvažnije mjesto u ukupnome povijesnom pamćenju istarskog čovjeka.

"Da nije bilo Tita, Istra danas ne bi bila dio Hrvatske. On je svakako najpopularnija ličnost našeg vremena", poručio je Tomislav Ravnić na otvorenju izložbe "Sjećanje na Josipa Broza Tita".

Martin Matošević, kontraadmiral u mirovini i član predsjedništva SAB-a Istarske županije te predsjednik porečkoga Društva "Josip Broz Tito", predstavio je borcima antifašistima aktivnosti devet društava "Josip Broz Tito", koliko ih je registrirano na području Istre i koja imaju 2500 članova, od ukupno 5000, koliko ih ima u Hrvatskoj.

Izložba o Josipu Brozu Titu u Pazinu obuhvaća razdoblje od 1941. do 1980. godine, a to je njezin deseti postav u Istri.

"Naša je najveća obaveza da čuvamo lik i djelo Josipa Broza Tita jer Tito je bio ličnost koja to zaslužuje", izjavio je Matošević. (hina/metro-portal)

24.09.2009. 17:23:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh