« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Slavlje nakon posta

U nedjelju počinje trodnevni Ramazanski bajram

Za milijardu muslimana u svijetu uskoro završava 30-dnevni post tijekom svetog mjeseca ramazana, jedan od pet stupova islama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Islam

,

ramazan

,

Bajram

Za desetke milijuna Indonežana, naprimjer, Ramazanski bajram bit će obilježen putovanjem jer je običaj blagdan provesti s obitelji, a mnogima je trodnevni praznik i rijetka prigoda za odmor.

Idul Fitri (na indonežanskom jeziku) je najveći praznik u godini za tu zemlju u kojoj je muslimana 90 posto od njezinih 235 milijuna stanovnika, što je čini po brojnosti najvećom muslimanskom državom u svijetu.

Očekuje se da će prometnicama ove godine proći 30 milijuna putnika, a kojih broj neprestance raste te je u odnosu na lani 9 posto veći, prema ministarstvu transporta. Kako je Indonezija arhipelag od 6.000 otoka, putovanja su često nadasve složena i duga.

U Britaniji živi 1,7 milijuna muslimana i njima je slušanje "Radio ramazana" jedan od najvažnijh aktivnosti tijekom svetog mjeseca posta i molitve, piše njemačka agencija dpa.

Dpa ističe da u Nizozemskoj islamski centar očekuje i posjete nemuslimana prigodom blagdana, a u sklopu jačanja snošljivosti i međuvjerskog sklada.

Pod naslovom je li ramazanski post zastario običaj, njemačka agencija donosi i priču iz Istanbula u Turskoj, sekularnoj državi gdje post nije obvezan, već je stvar odluke svakog pojedinog vjernika.

Mnogi radnici koji rade teške fizičke poslove ne poste. Restorani u toj zemlji su, primjerice, otvoreni cijeli dan. Brojni Turci ističu da su im poslovi stresni i da se ne mogu suzdržati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca, kako to propisuje post. Treći se pak opravdavaju da se običaj posta ne uklapa u moderna vremena.

U tekstu iz Kaira agencija AP ističe da su vjernici u Egiptu, po broju stanovnika najvećoj arapskoj zemlji, isto tako podijeljeni u svojim stavovima prema striktnom poštivanju vjerskih pravila.

Njemačka agencija dpa prenosi da će zacijelo u Teheranu jedan od najvećih muslimanskih blagdana proći u tuzi za ubijenim prosvjednicima tijekom političkih nemira u lipnju između oprobenih pristaša i pristaša predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

(Hina/Metro-portal)

19.09.2009. 13:37:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh