« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
KULTURNI TURIZAM

U nacionalnim parkovima 653.555 posjetitelja

U prvom su polugodištu parkovi bili vrlo posjećeni prvenstveno stranim turistima.

Pogled iz zraka na NP Kornati
Pogled iz zraka na NP Kornati (Ante Baranić, CROPIX)
Više o

strani turisti

,

kulturne manifestacije

,

nacionalni parkovi

Osam hrvatskih nacionalnih parkova u prvih je šest mjeseci posjetilo 484.907 stranih posjetitelja, a domaćih je bilo 168.648, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Najposjećeniji hrvatski nacionalni park su Plitvička jezera koja je samo u razdoblju od siječnja do kraja lipnja ove godine obišlo 286.649 posjetitelja, od čega je njih gotovo 85 posto, ili više od 242 tisuće, bilo iz inozemstva.

Druga destinacija na ljestvici popularnosti je NP Krka, njega slijede Brijuni, Paklenica, Mljet, Kornati, Risnjak i Sjeverni Velebit.

Gosti su čuda prirode razgledavali tek u drugom tromjesečju, u razdoblju predsezone, od travnja do lipnja, kada je parkove posjetilo 95% od ukupnog broja gostiju.

Kada se radi o podacima posjećenosti važnijih turističkih znamenitosti, situacija sa strukturom gostiju nešto je drugačija. Podaci iz 140 galerija i muzeja pokazuju da su njih u većem postotku posjećivali domaći turisti, a ukupna brojka prodanih ulaznica kreće se oko milijuna.

Najveći broj posjeta u muzejima i galerijama zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Što se sve može pogledatiStatistika posjeta važnijih turističkih znamenitosti i atrakcija po županijama, obuhvaća podatke o posjetima parkovima prirode, arheološkim nalazištima, hodočasničkim mjestima, dvorcima, starim gradovima, ili rodnim domovima poznatih osoba, kao i podatke o posjetima sajmovima, sportskim manifestacijama, kockarnicama, akvarijima ili zoološkim vrtovima. Najveći broj posjetitelja takvim znamenitostima i atrakcijama u prvom je polugodištu zabilježen u gradu Zagrebu, njih 785.586.

27.08.2008. 14:15:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh