« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
VRUĆA JESEN

Čekaju nas 'tiha poskupljenja'

Sindikati ne vjeruju u pad inflacije

Plin za građane trebao bi ostati stare cijene.
Plin za građane trebao bi ostati stare cijene. (Tin Baranić, CROPIX)
Više o

SSSH

,

sindikati

,

inflacija

,

Ana Knežević

,

poskupljenje plina

Sindikati pozdravljaju najavu premijera Ive Sanadera da plin neće poskupjeti do kraja godine, no ne vjeruju Vladinim očekivanjima da će inflacije do kraja godine pasti na 6 do 6,5 posto.

Iako podržava Sanaderovu izjavu s jučerašnje konferencije za novinare da će Vlada pokušati zadržati cijenu plina na istoj razini do kraja godine, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je Hini kako je to samo odgađanje poskupljenja do početka iduće godine.

Po njegovu mišljenju, ako dođe do pada inflacije na 6 do 6,5 posto do kraja godine zasluge za to neće pripasti Vladi ni Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) već vanjskim utjecajima.

Ukoliko doista ulazimo u mirno razdoblje s usporavanjem rasta cijena Vlada i HNB trebale bi pripremiti dugoročne mjere kako bi se preduhitrili budući udari na standard građana, poručio je Sever.

Poskupljenje u gospodarstvu

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević ne vjeruje pak Sanaderovim optimističnim najavama već očekuje skoro poskupljenje plina.

Knežević je pritom upozorila na svakodnevna "tiha poskupljenja", koja građani osjećaju iz dana u dan kada odlaze u trgovinu.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević zadovoljan je što plin za građanstvo neće poskupjeti, no traži da ne poskupi niti plin za gospodarstvo jer će u tom slučaju doći do poskupljenja brojnih proizvoda i novog udara na džepove stanovništva.

Kada je riječ o cijeni plina sindikalci strepe i od učinka Vladinih mjera za zaštitu građana, kao što su bile potpore nakon ljetošnjeg poskupljenja struje.

Bilo je to 600 milijuna kuna bačenih u vjetar, jer se nije pomoglo onima kojima je to najpotrebnije, ocijenila je Ana Knežević.

Predsjednica SSSH uvjerena je da inflacija sigurno neće pasti na oko šest posto, već nam svima do kraja godine može biti samo gore, a slično misli i Ozren Matijašević. (HINA)

27.08.2008. 12:53:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh