« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
AKCIJA I REAKCIJA

U Makedoniji počeo, pa naprasno prekinut popis stanovništva

Makedonski parlament je prekinuo popis stanovništva, započet početkom listopada, zbog optužbi za falsificiranje broja stanovnika albanske zajednice

Fotografija vijesti
Više o

Makedonija

,

Albanci

,

popis stanovništva

,

nacionalna manjina

Makedonski parlament je službeno prekinuo popis stanovništva, započet početkom listopada, zbog optužbi za falsificiranje broja stanovnika albanske zajednice, prenose u nedjelju mediji.

Zakon o prestanku važnosti Zakona o popisu za 2011. godinu, je makedonski parlament usvojio u subotu kasno navečer. Odluku o prekidu i poništenju popisa podržali su zastupnici stranaka na vlasti (VMRO-DPMNE) dok je oporba napustila sjednicu i nije sudjelovala u glasovanju. Oporba drži da nije provedena istraga o odgovornosti organizatora popisa.

Članovi Povjerenstva za organizaciju popisa su dali ostavke u ponedjeljak tvrdeći da se popisivanje ne može ostvariti sukladno europskim normama. U utorak je prekinuto popisivanje započeto 1. listopada koje su trebalo završiti 15. listopada. U službenom povjerenstva navedeno je da se popis prekida zbog rezultata koji su dobijeni i koji ne odražavaju realnu sliku brojnosti nekih etničkih zajednica u Makedoniji.

Ministar pravosuđa Blerim Bedžeti je zajamčio da će svi skupljeni materijali biti uništeni. Novi popis će biti organiziran 2012. godine. Oporba traži odgovornost za 14 milijuna eura koji su potrošeni na ove neuspjele izbore.

16.10.2011. 12:06:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh