« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
LJUDSKI PRIMJERCI

U Klovićevim dvorima otvorena izložba 'Bodies Revealed'

Izložba prikazuje 12 cjelovitih ljudskih tijela i više od 200 pomno seciranih i sačuvanih organa, a otvorena je do 11. srpnja

(Ronald Goršić/Cropix)
Više o

Klovićevi dvori

,

zagreb-info

,

Bodies Revealed

,

Roy Glover

U nazočnosti nekoliko stotina posjetitelja večeras je u Galeriji "Klovićevi dvori" otvorena edukativna, kontroverzna izložba "Bodies Revealed" koja prikazuje secirane primjerke ljudskih tijela.

Izložba, čiji je autor profesor anatomije na Sveučilištu u Michiganu (SAD) Roy Glover, prikazuje 12 cjelovitih ljudskih tijela i više od 200 pomno seciranih i sačuvanih organa.

Na otvorenju izložbe autor je istaknuo kako su, umjesto umjetnih, za tu izložbu korištena prava tijela, te da je autentičnost najvažnija za njihovo razumijevanje, jer se kod idealiziranih modela ne vide različitosti u građi.

Izložba je postavljena u 12 izložbenih dvorana u kojima se sukcesivno daje uvid u skeletni, mišićni, reproduktivni, respiratorni, cirkulacijski i ostale sustave ljudskoga tijela. Organizatori ističu da su svi anatomski izlošci nabavljeni zakonskim putem, te su pod vodstvom medicinskih stručnjaka pomno obrađeni da bi se sačuvali od prirodnog propadanja. Nakon završetka izložbe svi će izlošci biti vraćeni u medicinske škole i na fakultete te će se koristiti u edukativne svrhe.

Organizator izložbe je tvrtka Premier Exhibition Inc. iz Atlante. Od otvorenja 2004. godine izložbu je diljem svijeta od Las Vegasa, Amsterdama, preko Londona, Frankfurta, do Singapura i Japana vidjelo više od 15 milijuna ljudi.

Prema procjenama organizatora, izložbu u Zagrebu u iduća bi u tri mjeseca moglo posjetiti više od sto tisuća ljudi. S obzirom na to da dosad nije bila postavljena u regiji, očekuju se posjeti i iz susjednih zemalja.

Eksponati s izložbe pribavljeni su zahvaljujući Laboratoriju za plastinaciju Medicinskog fakulteta u Kini. Riječ je o ljudima koji su umrli prirodnom smrću i donirali tijela u istraživačke svrhe, a obrađena su konzervacijom polimerima.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Milan Bandić zahvalivši organizatorima izložbe i "Klovićevim dvorima" koji su u Svjetskom tjednu zdravlja uspjeli u Zagreb dopremiti tu neobičnu izložbu.

Nakon večerašnjeg otvorenja, koje je bilo zatvoreno za širu javnost, izložba se sutra prije podne otvara za građanstvo, koje će ju moći razgledati do 11. srpnja. (hina/metro-portal)

08.04.2010. 22:49:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh