« Život
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
STRPLJEN - SPAŠEN!

U Indoneziji živi čovjek star 145 godina?

Čovjek je dokazao da vrijedi poslovica "Strljen - spašen" jer upravo strpljene proglašava zaslužnim za svoju dugovječnost

Fotografija vijesti
Više o

najstariji čovjek na svijetu

,

dugovječnost

Stanovnik Indonezije Mbah Gotho posjeduje dokumente koje su priznale indonezijske vlasti te potvrdile da je rođen 31. prosinca 1870. godine. Gotho je nadživio 10 članova najuže obitelji, i čak četiri supruge. Posljednja je umrla 1988. godine. Sva su njegova djeca također umrla, a danas ima unučad, praunučad i prapraunučad.

Gotho je znatno stariji od ostalih najstarijih osoba koje su ikad zabilježene u knjigama rekorda. Francuskinja Jeanne Calment je živjela 122 godine.U izjavi za lokalne medije je starac rekao da želi umrijeti. "Sada želim umrijeti, moja potomci su samostalni", rekao je Gotho.

Njegov unuk Suryanto kaže da se njegov djed počeo pripremati za smrt kada je imao 122 godine. "Nadgrobni je spomenik dao napraviti 1992. godine. Bilo je to prije 24 godine", izjavio je Suryanto. Grobnica je uređena blizu počivališta njegove djece.

Hoće li biti upisan u knjigu rekorda, zasad nije poznato, jer njegove dokumente moraju provjeriti i neutralne strane. Ako se ostane u grupi najstarijih osoba bez certifikata, to znači da će biti biti u kategoriji sa 171-godišnjim Jamesom Olofinatuyijem iz Nigerije i 163-godišnjim Dhaqabom Ebbom iz Etiopije.

Inače, Gotho dane provodi slušajući radio jer mu je vid preslab da bi mogao gledati TV. Kada su ga novinari pitali šta je tajna njegove dugovječnosti, kratko i jasno je odgovorio: "Strpljenje".

27.08.2016. 15:01:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh