« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MEĐUNARODNI DAN

U Hrvatskoj od zloćudnih bolesti godišnje oboli 150 do 180 djece

Povodom Međunarodnog dana djeteta oboljela od maligne bolesti stručnjaci ističu kako imamo lijekove, ali fale kadrovi i prostori

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (krijesnica.hr)
Više o

djeca

,

tumori

,

Međunarodni dan djeteta oboljela od maligne bolesti

,

maligne bolesti

,

Krijesnica

Od zloćudnih bolesti u Hrvatskoj oboli 150 do 180 djece na godinu, a zahvaljujući suvremenoj terapiji, stopa izlječenja u djece znatno je viša nego za odrasle, pa rak uspješno pobijede dvije trećine djece, ističu stručnjaci u povodu današnjeg Međunarodnog dana djeteta oboljela od maligne bolesti.

Rak u djece rijetka je, ali ozbiljna bolest, a među najčešćima su tumori mozga, vegetativnog i živčanog sustava - neurblastom i nefroblastom - te tumori brubrega i kostiju.

"Tumori u djece lakše se liječe jer su osjetljivija na terapiju pa je tako izlječivo 50 posto neuroblastoma i 90 posto tumora bubrega", kaže voditeljica onkološkog odjela Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici prof. Jasminka Stepan.

Ističe pritom kako joj u svakodnevnu radu nije smetnja dostupnost lijekova, nego nedostatak kadrova i skučen prostor zbog čega roditelji ne mogu biti 24 sata sa svojim bolesnim djetetom.

U Hrvatskoj danas djeluju četiri dječja onkološka centra - spomenuta klinika te na KBC-u Zagreb, zatim u KBC-ima u Rijeci i Splitu. U tim centrima radi ukupno 12 dječjih onkologa.

"Hrvatski su liječnici vrhunski i njihovom je zaslugom postotak izlječenja u Hrvatskoj na razini razvijenih zemalja", smatra predsjednik udruge "Krijesnica" Zoran Cipek. Ta udruga večeras u Centru Kaptol priređuje premijeru dokumentarnog filma "Djeca Krijesnice", u kojem djeca svjedoče o svojim iskustvima u liječenju raka želeći poslati poruku nade i optimizma.

Udruga je od 1. veljače uvela i humanitarni telefon 060 9015, na koji se može darovati iznos od 6,15 kuna za organizaciju rehabilitacijskog kampa na ljeto u Fužinama za djecu koja su preboljela rak. Potrebno je skupiti 70 tisuća kuna za 35 djece. (hina/metro-portal)

15.02.2010. 14:49:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh