« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
MILANOVIĆ:

U Hrvatskoj je i dalje lakše biti muškarac nego žena

Iako je danas situacija bolja, žene još nisu ravnopravne ni u pravu na rad niti u zastupljenosti u određenim profesijama, rekao je premijer

Fotografija vijesti
Više o

Zoran Milanović

,

Vlada RH

,

Dan žena

Unatoč tomu što je situacija po tom pitanju iz godine u godinu sve bolja, u našoj je zemlji još uvijek jednostavnije biti muškarac nego žena, zaključio je premijer Milanović povodom svoje čestitke Međunarodnog dana žena, prenosi Hina.

Ocijenivši kako su sve dosadašnje Vlade, i lijeve i desne, dale koliko su mogle na unapređenju položaja žena u hrvatskom društvu, Milanović je istaknuo kako njegova Vlada treba učiniti pomak kako bi Hrvatska bila među europskim državama u kojima su žene ravnopravne s muškarcima.

Iako je danas situacija bolja, žene još nisu ravnopravne ni u pravu na rad niti u zastupljenosti u određenim profesijama, a u društvu još uvijek nemaju dovoljno logističke podrške, ocijenio je premijer.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene Zakona o državnim službenicima kojima se uvodi kategorija službenika koji bi "dolazili i odlazili s ministrima".

Radi se o ljudima kao što su šef kabineta ili glasnogovornik, koji su ministrima desna ruka, pojasnio je premijer Milanović.

Ministrima će biti omogućeno da ih zaposle u svojim kabinetima, te ne bi mogli biti raspoređeni na druga radna mjesta u državnoj upravi već bi dolazili i odlazili zajedno sa svojim ministrom.

To je transparentan i pošten model, koji ne predstavlja dodatno opterećenje za državni proračun, a postoji u mnogim demokratskim državama, ustvrdio je Milanović.

Vlada je također donijela izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, kojom su utvrđeni adekvatni koeficijenti za nova radna mjesta nastala nakon preustroja ministarstava.

Po riječima ministra uprave Arsena Bauka, novim ustrojem je broj voditeljskih mjesta smanjen za oko 20 posto, pa su temeljem toga izračunati mogući koeficijenti. Time neće doći do povećanja troškova nego blage uštede, napomenuo je Bauk.

Ministar financija Slavko Linić rekao je da kontrola isplate dviju ovogodišnjih plaća iz proračuna pokazuje ostvarenje 2,5 posto niže od predviđenog. To znači da ćemo s uštedama koje smo proveli u siječnju i veljači biti u stanju kontrolirati isplatu plaća do kraja godine, dodao je Linić.

08.03.2012. 14:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh