« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
NARAVNO!

U EU nema mjesta nasilju nad ženama

Nasilje nad ženama kršenje je ljudskih prava i nema mu mjesta u Europskoj uniji niti igdje drugdje u svijetu, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenoga.

Ovo mora prestati!
Ovo mora prestati! (Arhiva)
Više o

EU

,

nasilje nad ženama

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je tako i drugdje u svijetu. Nasilje se uglavnom ne prijavljuje i mnogi zlostavljači prolaze nekažnjeno. Nasilje nad ženama i djevojkama kršenje je ljudskih prava i nema mu mjesta u Europskoj uniji niti igdje drugdje u svijetu, naglasio je Borrell.

Nasilje nad ženama postoji u svakoj zemlji, kulturi i zajednici. Pandemija covida-19 pokazala je ponovno da za neke žene čak ni njihov dom nije sigurno mjesto.

- Promjena je moguća, ali zahtijeva djelovanje, predanost i odlučnost. EU je odlučan nastaviti neumorno raditi sa svojim partnerima na istraživanju i kažnjavanju nasilja, pružanju potpore žrtvama i istodobno rješavanju uzroka i jačanju pravnog okvira, poručio je Borrell.

Borrell je podsjetio da se EU putem svoje inicijative Spotlight, koju je pokrenuo 2017. u suradnji s UN-om doniravši 500 milijuna eura, već bori protiv nasilja nad ženama u 26 zemalja svijeta.

Najavio je da će Europska komisija ovaj tjedan predstaviti novi akcijski plan za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena u svojem vanjskom djelovanju. Pozvao je također države članice da ratificiraju Istanbulsku konvenciju, prvi pravno obvezujući instrument na međunarodnoj razini za borbu protiv nasilja na ženama i obiteljskog nasilja.

- Naš cilj je vrlo jasan: prekinuti sve oblike nasilja nad ženama i djevojkama. To dugujemo svim žrtvama, zaključio je.

24.11.2020. 14:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh