« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
NEMA MIRA

U Egiptu vjersko nasilje, u Tunisu uveden policijski sat

Nasilje i pljačke u tuniskom glavnom gradu postali su sve učestaliji; više od 50 ranjenih u vjerskom nasilju u Egiptu

Tunis
Tunis (YouTube)
Više o

Tunis

,

Egipat

U vjerskom nasilju muslimana i kršćana u Egiptu ubijeno je šest ljudi, a 54 su osobe ozlijeđene, prenosi Hina. 

Okolnosti sukoba nisu posve jasne. Očevici kažu da je petstotinjak konzervativnih muslimana došlo pred koptsku crkvu u Imbabi, predgrađu Kaira, tražeći od tamošnjih Kopta da im predaju jednu kršćanku koja se navodno obratila na islam.

Verbalni sukob muslimana i kršćana ubrzo je prerastao u sukob punih razmjera, pri kojem se koristilo i vatreno oružje. Vlasti su u Imbabu poslale velik broj vojnika i policajaca koji su uspjeli razdvojiti sukobljene strane pucajući u zrak i bacanjem suzavca.

Vjerska pripadnost žrtava nije objavljena.

Kršćani čine 10 posto od egipatskih 80 milijuna stanovnika. Skupine za ljudska prava tvrde da je broj međuvjerskih sukoba u porastu. Moguća obraćenja iz jedne vjere u drugu iznimno su osjetljiva i često izazivaju podizanje tenzija.

U Tunisu i okolici uveden policijski sat

Nakon višednevnog nasilja i pljački u Tunisu u okolici, tijekom noći će na snazi biti policijski sat, izvijestili su dužnosnici ministarstva obrane i ministarstva unutarnjih poslova.

Policijski sat trajat će od 21 sat do 5 sati ujutro, a odluka se odnosi na neodređeno vrijeme, izvijestili su dužnosnici ministarstava u priopćenju objavljenom u tv-programu, a prenijela ih je i agencija TAP.

Vlasti mjeru opravdavaju činjenicom da su nasilje i pljačke u tuniskom glavnom gradu i u njegovim predgrađima postali sve učestaliji, osobito u posljednja dva dana.

 

 

08.05.2011. 09:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh