« Sport
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
OLIMPIJA

U četvrtak se pali olimpijska baklja

Svećenice boginje Here danas su upalile probnu baklju, a na put u Vancouver plamen će od sutra nositi više od 12 tisuća ljudi

(Getty Images)
Više o

Olimpijada

,

Olimpija

,

olimpijska baklja

,

Olimpijske igre Vancouver

U grčkoj Olimpiji u četvrtak će biti upaljena olimpijska baklja koja će potom krenuti na put prema Vancouveru gdje će se u veljači iduće godine održati zimske olimpijske igre.

Prvi put olimpijski plamen za ZOI će biti upaljen u hramu boginje Here gdje su do sada održavane jedino ceremonije za ljetne OI. Olimpijska baklja za zimske OI paljena je u aleji Piera de Coubertena, koja se nalazi nedaleko hrama, ali je nakon zamolbe organizatora igara u Vancouveru načinjen presedan. Svećenice boginje Here danas su, po tradiciji, upalile probnu baklju i sve je proteklo bez problema i uz veliki pljesak prisutnih turista.

"Bilo je veličanstveno, uvjeren sam kako će i sutra sve proći bez problema. Pogotovo što su nam bogovi podarili sunce," kazao je član Organizacijskog odbora ZOI Jim Richaeds.

Nakon što sutra bude upaljena, baklja će krenuti na 2.000 kilometara dug put po Grčkoj, a potom će 29. listopada na stadionu Panathenian, gdje su 1896. godine održane prve moderne OI, biti predana Kanađanima.

Prije dolaska u Vancouver baklju će po Kanadi nositi više od 12.000 osoba i to kroz 1.030 mjesta. (hina/metro-portal)

21.10.2009. 18:51:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh