« Sport
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SVE JE OK...

Adlešič i Samardžić-Marković o nasilju u sportu

Nitko u susjedstvu nije uspio riješiti ovaj problem, ali u Hrvatskoj je dobro jer zadnjih godina nemamo mrtvih, izjavila je Adlešič

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/Cropix)
Više o

Đurđa Adlešič

,

huliganstvo

,

nasilje u sportu

,

Snežana Samardžić-Marković

Potpredsjednica hrvatske vlade Đurđa Adlešič i srpska ministrica mladeži i športa Snežana Samardžić-Marković složile su se u utorak u Beogradu oko toga da je problemu nasilničkog ponašanja u sportu potrebno pristupiti kompleksno, razvijajući ne samo represivne, već i edukativne metode, te su posebice istaknule važnost razmjene iskustava u tom području.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon jutrošnjeg sastanka, Adlešič i Samardžić-Marković ukazale su na to da se problemi nasilničkog ponašanja u športu ne mogu rješavati trenutačno, već da je potreban stalan rad i praćenje.

"Nijedna zemlja, ni u našem susjedstvu ni bilo gdje drugdje, taj problem nije u potpunosti riješila, tko god kaže da je riješen može mirno strahovati od sljedeće utakmice. To je posao koji se radi neprestano 365 dana godišnje ako želimo taj problem držati donekle pod kontrolom", istaknula je Adlešič.

Istina je, kako je dodala, da Hrvatska za sada može govoriti o dobrim rezultatima "jer nemamo mrtvih u posljednjih nekoliko godina", ali, kako je rekla, ima drugih ispada koji štete i državi i klubovima i odnosima sa susjednim zemljama "zbog kojih izražavamo žaljenje i isprike".

"Pred nama je sad onaj teži dio posla u Hrvatskoj, prvi je represivan i taj je donekle odrađen. Rad s navijačkim skupinama, edukacija svih mladih ljudi, posao je koji će potrajati puno duže da bi rezultati nakon nekoliko godina bili dobri. Ja vjerujem da ćemo upravo na tim projektima zajedno raditi s Vijećem Europe", naglasila je potpredsjednica hrvatske vlade.

Ukazujući na važnu ulogu medija u borbi protiv nasilničkog ponašanja u sportu, Adlešič je rekla kako je predstavnike medija nužno pozvati na suradnju, bez pokušaja prebacivanja krivice, ističući da mediji mogu puno pomoći da se sačuva život.

Srpska ministrica istaknula je kako je za Srbiju, kao hrvatskog susjeda, veoma značajno čuti koje su mjere do sada poduzete u Hrvatskoj kako bi se razmijenila iskustva, posebice nakon što su, kako je rekla, na jučerašnjoj konferenciji kolege iz Vijeća Europe i stručnjaci izrazili zadovoljstvo napretkom Hrvatske na tom polju.

"Treba reći da borba protiv nasilja u sportu nije nešto što se može riješiti kratko i brzo i samo sastancima, ali važno je da surađujemo. Radit ćemo zajedno na nekim projektima, ne kako bismo samo sankcionirali one koji su huligani, već i ohrabrili prave navijače koji nisu ljubitelji nasilja već svojih klubova da i oni s nama stanu u prvi red borbe protiv nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu", istaknula je Samardžić-Marković.

U Beogradu je u utorak održana međunarodna konferencija o borbi protiv rasizma i nasilja u športu, na kojoj su, uz predstavnike Hrvatske i Srbije, sudjelovali predstavnici Velike Britanije, Francuske i Španjolske i drugih zemalja. (hina/metro-portal)

21.10.2009. 15:05:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh