« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
26 GODINA KASNIJE

U Černobilu počinje gradnja novog masivnog sarkofaga

Izradom novog sarkofaga želi se smanjiti prijetnja radioaktivnosti iz uništenog reaktora, čiji su ostaci 1986. prekriveni betonskom kapom

Više o

Černobil

,

černobilska katastrofa

U Černobilu danas počinje izgradnja novog sarkofaga koji bi trebao zamijeniti onaj napravljen prije 26 godina, kako bi se zaustavilo širenje radijacije iz uništene nuklearne centrale, prenosi Hina.

Svečanost kojom će se obilježiti godišnjica najveće nuklearne katastrofe u povijesti počet će polaganjem vijenca u znak sjećanja na tisuće žrtava eksplozije koja se dogodila 26. travnja 1986. u četvrtom reaktoru nuklearne elektraner u Černobilu, gradu udaljenom oko stotinu kilometara od Kijeva.

"Bol Černobila i dalje je prisutna i zato se neprestano brinemo za sigurnost četvrtog reaktora, koji je uništen u eksploziji", stoji u Janukovičevoj pisanoj izjavi, koju je objavio njegov ured.

Izradom novog sarkofaga želi se smanjiti prijetnja radioaktivnosti iz uništenog reaktora, čiji su ostaci 1986. prekriveni betonskom kapom. No na toj su se konstrukciji, izrađenoj na brzinu, u međuvremenu pojavile brojne pukotine i ne može je se smatrati sigurnom zaštitom od zračenja.

Novi betonski sarkofag bit će sastavljen u blizini reaktora, a potom položen na postojeću betonsku kapu. Izrada sarkofaga povjerena je konzorciju Novarka, u kojem djeluju francuske tvrtke Bouygues i Vinci, koje su pobijedile na natječaju za izradu te nepropusne konstrukcije.

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 1,5 milijardi eura, od kojih je 550 milijuna osigurano na međunarodnj konferenciji u Kijevu prije godinu dana, a ostatak je omogućila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

26.04.2012. 14:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh