« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
OSA:

U BiH živi 3,000 potencijalnih terorista

"Vidim potencijalnu opasnost od tri tisuće osoba koje se u svakom trenutku mogu 'preokrenuti'", rekao je ravnatelj OSA-e Almir Džuvo

terorizam terorist
terorizam terorist (Shutterstock - ilustracija)
Više o

terorizam

,

BiH

,

terorist

,

dijagnostika

,

teorija relativnosti

Sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovine evidentirale su oko tri tisuće osoba u toj zemlji kao potencijalne teroriste, a tek mali dio njih su stranci, podaci su sadržani u izvješću koje je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) dostavila Parlamentu BiH, prenose u utorak lokalni mediji u toj zemlji.

"Vidim potencijalnu opasnost od tri tisuće osoba koje se u svakom trenutku mogu 'preokrenuti', bilo zbog psihičkog ili nekog drugog stanja, i počiniti teroristički čin koji će imati mnogo veće posljedice od ovoga (u Bugojnu)", izjavio je ravnatelj OSA-e Almir Džuvo na sjednici parlamentarnog Povjerenstva za obranu i sigurnost kako ga citira "Dnevni avaz".

>> Bugojno: Pokopan policajac koji je poginuo u bombaškom napadu

Ovo je povjerenstvo u ponedjeljak raspravljalo o sigurnosnom stanju u zemlji nakon terorističkog napada na policijsku postaju u Bugojnu 27. lipnja u kojemu je poginuo jedan policajac, a nekoliko ih je ranjeno. Prema informacijama koje su postale dostupne javnosti, samo tri do četiri posto osoba za koje se pretpostavlja da bi mogle biti povezane s terorizmom strani su državljani.

>> Uhićen Naser Palislamović, organizator napada u Bugojnu

Ravnatelj Džuvo upozorio je da postojeći zakoni u BiH ne dopuštaju učinkovitu borbu protiv terorističke opasnosti. Promijene li se postojeći zakoni, rekao je Džuvo, policija može u razdoblju od tri mjeseca osigurati da nitko od potencijalnih terorista više ne bude na slobodi. Ravnatelj Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH Zlatko Miletić potvrdio je kako su nakon napada u Bugojnu uhićene još dvije osobe te je najavio kako će biti još privođenja.

Miletić je također je ocijenio da ne postoji politička volja da se krene u odlučniji obračun s terorističkom opasnošću u BiH. "Policija radi svoj posao no za ostalo nema političke volje", kazao je Miletić posebice ukazujući na opasnost od tzv. selefijskog pokreta među muslimanima čiji su sljedbenici najradikalniji u osporavanju države BiH i njezinih institucija. (hina/metro-portal)

13.07.2010. 12:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh