« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
AZIJA NAJOPASNIJA

U 2010. godini u svijetu ubijena 102 novinara

Prošle godine u svijetu su ubijena 102 novinara, osam manje nego 2009., priopćio je Međunarodni novinarski institut

Fotografija vijesti
Više o

novinari

,

svijet

,

ubojstva

Najopasnije područje za novinare je Azija, gdje je prošle godine ubijeno 40 novinara, a nakon nje slijedi Latinska Amerika s 32 ubijena novinara, navodi IPI. Po državama, najviše novinara je izgubilo život u Pakistanu (16), nakon toga u Meksiku (12) i u Hondurasu (10).

U subsaharskoj Africi život je izgubilo 15 novinara, a osam je ubijeno na području Bliskog istoka i sjeverne Afrike, od kojih šest u Iraku. U Europi je ubijeno sedam novinara, dva u Rusiji i po jedan u Grčkoj, Bugarskoj, Bjelorusiji, Latviji i Turskoj. U posljednjih deset godina ubijeno je ukupno 788 novinara, priopćio je IPI, i to najviše u Iraku (177), na Filipinima (96) i u Kolumbiji (50).

Reporteri bez granica objavili su 38 najvećih "neprijatelja slobode medija" i među njih svrstali čelnike država i vlada, kraljeve, paravojne skupine, kriminalne mreže i ekstremističke organizacije. Europske predstavnike na toj listi predvode čelnici Uzbekistana, Turkmenistana, Azerbajdžana, Kazahstana, Čečenije i Bjelorusije. Etiketu "neprijatelja slobode medija" također je dobio ruski premijer Vladimir Putin, zatim talijanska mafija i baskijska separatistička skupina ETA.

Organizacija je posebno kritična prema arapskim državama Siriji, Jemenu i Bahreinu gdje je gušenje prodemokratskih prosvjeda povezano s nasiljem nad predstavnicima medija. Na popisu su već tradicionalno i libijski čelnik Moamer Gadafi i saudijski kralj Abdulah, te talibani i narkokarteli u Meksiku.

03.05.2011. 12:23:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh