« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
SLUŽBENI LONDON:

Tvrdnje WikiLeaksa su ozbiljne i mučne

Iako se ne slažu s načinom objave vojnih dokumenata, službeni London tvrde WikiLeaksa smatra jako ozbiljnima

WikiLeaks
WikiLeaks (Getty Images)
Više o

rat u Iraku

,

WikiLeaks

,

Efrat Orbach

Tvrdnje o zlouporabama u iračkom ratu navedene u 400 tisuća povjerljivih američkih dokumenata koje je u petak objavio WikiLeaks "iznimno su ozbiljne", rekao je u nedjelju potpredsjednik britanske vlade Nick Clegg za BBC.

"Možemo izraziti žaljenje zbog načina objave tih informacija, ali mislim da su one iznimno ozbiljne", rekao je Clegg u razgovoru za televiziju BBC One.

"One su uvredljive i veoma mučne. Vjerujem da će američka administracija dati odgovor. Ne trebamo im mi govoriti kako će to učiniti", dodao je liberalno-demokratski potpredsjednik vlade poznat po svom protivljenju ulasku Velike Britanije u irački rat koji je ranije ocijenio "nezakonitim".

"Sve što navodi na pomisao da se nisu poštovala temeljna pravila ratovanja, sukoba i borbe i da se zlostavljanje na bilo koji način dopuštalo, iznimno je ozbiljno i mora se ispitati", dodao je Clegg.

"Ljudi će htjeti čuti odgovor na ove veoma teške tvrdnje koje su sve zapanjile", kazao je.

Najmasovnija WikiLeaksova objava američkih vojnih dokumenata do sada daje novu sliku o tome koliko je iračkih civila ubijeno u ratu, nove podatke o ulozi Irana u podupiranju iračkih militanata i mnoge dokaze o zlostavljanju zatočenika u rukama iračke vojske i policije, koje su Amerikanci ignorirali.(hina/metro-portal)

24.10.2010. 14:46:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    24.10.2010. 15:08
    najgore je šta taj rat u iraku uopće nije završio. deklarativno su proglasili da je gotov ali zapravo se nista nije promijenilo osim sto su americki vojnici dobili drugu titulu pa kao educiraju domace snage. haha, koja predstava za javnost!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh