« Seks
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OTROV I LIJEK

Tužni ste nakon seksa? Možda je u pitanju postorgazmična depresija

O ovom fenomenu zna se jako malo - muškarci koji od njega pate često gube volju za bilo kakvim spolnim aktivnostima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

depresija

,

sex

,

seks

,

orgazam

Osim smijeha i vježbe, seks je jedan od najboljih 'prirodnih' lijekova za umor i depresiju. Ipak, znanstvenici priznaju da se u iznimno rijetkim slučajevima događa suprotan efekt. Liječnici su izvijestili kako postoje ljudi koji se osjećaju loše nakon orgazma. To je poznato kao postorgazmična depresija. Najviši autoritet u ovom području je danski liječnik Marcel Waldinger, šef Odjela za psihijatriju i neuroseksologiju u  bolnici Leyenburg koji tvrdi da iako mnogi otvoreno govore o tome, još uvijek ima neriješenih pitanja i dvojbi. O čemu se zapravo radi?

Ugodan umor poslije seksa nije depresija!

Nakon orgazama se u tijelu događa niz kemijskih promjena koje mogu dovesti do vrlo opuštenog stanja organizma. To je sasvim normalan proces, a ne oblik depresije. Fenomen o kojem se sada govori nije ništa novo; poznat je još od prije samo je tek sada fokus znanosti usmjeren na njega. Simptomi se pojavljuju oko pola sata nakon orgazma, a mogu trajati i do pet dana. Simptomi su vrlo slični onima gripe. Muškarci kažu da im se poslije orgazma javlja veliki umor i osjećaj depresije, da im je odmah nakon orgazma bilo jako hladno te da su u danima poslije seksa osjećali groznicu. Mučili su se zbog nedostatka koncentracije. Osjećali su glavobolje, pospanost, nemir, imali su proljev.

Može li se ovo svrstati u hipohondriju?

Depresija poslije orgazma javlja se i kod zdravih osoba, bez srčanih problema, s normalnim razinama testosterona i kortizola. Njihov libido je normalan. Nepravilnosti se promatraju i određuju samo u slučaju pretjeranog lučenja hormona štitnjače. Psihosomatski uzroci nisu isključeni. Ne isključuje se ni mogućnost alergijskih reakcija. Tijekom i nakon spolnog odnosa luče se razni hormoni kao i druge tvari koje mogu potaknuti razne alergijske reakcije. Može doći i do remećenja kemijske ravnoteže u mozgu.
Neki znanstvenici pokušali su pojavu ovih simptoma povezati s eksperimentom u kojem su sudjelovali potpuno zdravi muškarci. Njima su dani  opioidni antagonisti te im je rečeno da izvode aerobne vježbe. Umjesto živosti koja obično slijedi nakon tjelovježbe, osjećali su pretjeran umor. Stoga se postavlja pitanje je li postorgazmična depresija povezana s nedostatkom endorfina. Odgovor zasad nije poznat.

Što muškarci mogu činiti?

Fenomen postorgazmične depresije se tek počeo intenzivnije proučavati tako da će do pronalaska prikladnih rješenja morati proći još neko vrijeme. Problemi koji se javljaju nakon orgazma većinu su muškaraca obeshrabrili i odgovorili od bilo kakvih seksualnih aktivnosti. Liječnici sugeriraju primjenjivanje seksualnih tehnika koje ne vode do ejakulacije. Tretman s različitim lijekovima do sada nije pokazao dobre rezultate jer većina lijekova utječe samo na određene simptome, a ne na čitavo stanje.

Izvor: Intimatemedicine.com.hr

13.03.2010. 21:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh