« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
politička ispostava pobunjenika

Turski ustavni sud raspustio prokurdsku stranku

Odluku je jednoglasno donijelo jedanaestero sudaca, iako je za njeno donošenje bila dovoljna kvalificirana većina od sedam glasova

Tisuće pristaša prokurdske stranke DTP neće biti zadovoljne odlukom Ustavnog suda
Tisuće pristaša prokurdske stranke DTP neće biti zadovoljne odlukom Ustavnog suda (Getty Images)
Više o

Turska

,

Kurdi

,

Hasim Kilic

,

prokurdska stranka

,

ahmet tuerk

Turski ustavni sud u petak je donio odluku o raspuštanju glavne prokurdske stranke u zemlji, što je odluka koja uvelike otežava zadaću vlade koja je ovih dana pružila ruku kurdskoj zajednici pokušavajući zaustaviti 25-godišnji sukob.

Stranka za demokratsko društvo (DTP) raspuštena je zato što je postala "žarište djelatnosti koja nanosi štetu neovisnosti države i njezinoj cjelovitosti", rekao je na tiskovnoj konferenciji predsjednik suda Hasim Kilic, nakon četverodnevnog vijećanja.

Odluku je jednoglasno donijelo jedanaestero sudaca, iako je za donošenje odluke o raspuštanju stranke bila dovoljna kvalificirana većina od sedam glasova, rekao je Kilic, dodajući da je 37 čelnika stranke, među kojima predsjedniku stranke Ahmetu Tuerku i zastupniku Ayselu Tugluku, zabranjeno političko djelovanje u idućih pet godina. Sudac je usto odlučio Tuerku i Tugluku ukinuti parlamentarni imunitet, a stranci oduzeti imovinu.

Mnogi promatrači ocjenjuju da je DTP zakonita politička ispostava pobunjeničke Radničke stranke Kurdistana (PKK). Odluka suda dolazi u času kada je vlada ovih dana pružila ruku kurdskoj zajednici nudeći joj niz mjera za jačanje njezinih prava kako bi pokušala prekinuti pružanje potpore Kurda PKK-u i zaustaviti dvadesetpetogodišnji sukob na jugoistoku Anadolije. (hina/metro-portal)

11.12.2009. 20:52:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh