« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
RASPRAVA U TIJEKU

Turski čelnici žele mijenjati Ustav

"Nije riječ o bitnim izmjenama ustava, već o dupuni nekih članaka", tvrdi premijer Recep Tayyip Erdogan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Turska

,

ustav

,

Tayyip Erdogan

,

akp

Turska vladajuća Stranke pravde i razvoja (AKP) planira do konca ožujka podnijeti parlamentu zahtjev za promjenu ustava, rekao je u nedjelju turski premijer, u trenutku kada je njegovu zemlju zahvatila kriza nakon sumnje u planiranje urote protiv vlade 2003.

"Nije riječ o bitnim izmjenama ustava, već o dupuni nekih članaka", napose članka o zabrani političkih stranaka i radu pravosuđa, rekao je Recep Tayyip Erdogan na tiskovnoj konferenciji. Oko aktualnog turskog ustava, donijetog nakon vojnog udrara 1980., trenutačno se vode rasprave.

"Brzo ćemo djelovati kako bismo o tome razgovarali s političkim strankama" zastupljenima u Narodnoj skupštini, istaknuo je Erdogan, dodavši da su te dopune ustava na tragu napora Turske da se prilagodi europskim demokratskim standardima.

Turski ustav je bitne izmjene u obliku amandmana doživio uglavnom između 2001. i 2004., kako bi Turska mogla ispuniti nužne uvjete za početka pristupnih pregovora s Europskom unijom. Ustavne promjene bile su jedna od glavnih zadaća vlade AKP-a, stranke proistekle iz islamističkog pokreta, nakon njezine nadmoćne pobjede na parlamentarnim izborima 2007.

AKP nema u parlamentu potrebnu većinu da bi sam mogao mijenjati temeljni zakon, pa bi u nedostatku potpore iz oporbe za svoj prijedlog mogao raspisati referendum. Tursku je zahvatila kriza vlasti između vlade i vojske, čuvarice sekularnosti, zbog neviđene pravosudne 'ofenzive' koja treba rasvijetliti sumnje u planiranje vojne urote 2003. U okviru te akcije optužena su i privedena 33 časnika. (hina/metro-portal)

28.02.2010. 22:12:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh