« Biznis
objavljeno prije 16 godina i 2 mjeseca

Turistički podaci: lipanj je podbacio, ali je prvi dio godine u plusu

Radi se o tri posto, toliko je naime podbacio ovogodišnji lipanj, a porastao ukupan broj gostiju u prvoj polovini godine.

Jedrenje u zalazak sunca, Valbandon
Jedrenje u zalazak sunca, Valbandon (foto: Srećko Niketić, CROPIX)
Više o

turizam

,

turistička sezona

,

broj noćenja

Ukupno je po tim podacima na Jadranu u lipnju bilo 1,36 milijuna turista sa 6,97 milijuna noćenja, od čega su 90 posto dolazaka i noćenja ostvarili stranci.

Ako se izuzme mogućnost utjecaja europskog nogometnog prvenstva te relativno nestabilnog vremena turističkim je minusima u ovogodišnjem lipnju na Jadranu 'pridonijelo' 8 posto manje (145 tisuća) dolazaka domaćih gostiju te njihovih 7 posto manje (oko 560 tisuća) noćenja nego u lanjskom lipnju.

Stranih je turista na Jadranu u lipnju bilo 2 posto manje ili 1,22 milijuna, dok su s 6,38 milijuna noćenja bili na lanjskoj razini.

Među jadranskim regijama u lipnju su jedino Dalmacija i njene županije zabilježile plusove u odnosu na lani. U Istri na Kvarneru, Primorsko - goranskoj i Ličko - senjskoj županiji bilo je manje gostiju.

U prvoj polovici ove godine pak na Jadranu je prijavljeno boravilo gotovo 3 milijuna turista ostvarivši 12,4 milijuna noćenja, čime su zabilježeni porasti od 2 i 3 posto u odnosu na lanjskih šest mjeseci.

Stranih je turista došlo 2,44 milijuna ili 2 posto više, dok su nešto veći porast od 3 posto ostvarili s gotovo 11 milijuna noćenja.

Domaćih je turista na Jadranu od početka godine do kraja lipnja bilo 516,3 tisuće ili 3 posto više, a porast od 4 posto donijelo je njihovih 1,6 milijuna noćenja.

Slično kao i za lipanj prvi podaci turističkih zajednica i za prvih šest mjeseci pokazuju da je u Istru i na Kvarner došlo manje turista nego lani, po 2 posto manje, dok je Dalmacija zabilježila 8 posto više dolazaka i 8 posto više noćenja. (HINA/METRO)

07.07.2008. 18:02:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh