« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Turistička davanja za iznajmljivače u 2009. neće rasti

Za boravak u turističkom mjestu plaćat ćete kao i do sada između 4 i 7 kuna.

Boravišnu pristojbu morali bi prema zakonu plaćati za svakog prijatelja ili neprijavljenog člana obitelji.
Boravišnu pristojbu morali bi prema zakonu plaćati za svakog prijatelja ili neprijavljenog člana obitelji. (Siniša Russo, CROPIX)
Više o

turisti

,

boravišna pristojba

Te je uredbe Vlada donijela na sjednici 10. srpnja temeljem Zakona o boravišnoj pristojbi, uz obrazloženje da se nisu bitno promijenile okolnosti važne za predlaganje visine boravišne pristojbe.

Ti se iznosi nisu mijenjali godinama te se za boravišnu pristojbu po osobi i noćenju, ovisno o razredu turističkog mjesta, u glavnoj sezoni plaća u rasponu od 4 do 7 kuna. U pred i posezoni to iznosi od 2,5 do 5,5 kuna, dok je za izvansezonu raspon toga iznosa od 2 do 4,5 kuna.

Boravišna pristojba plaća se po svakom ostvarenom (i prijavljenom) noćenju, a odnosi se i na domaće i na strane goste.

I vez u luci ostaje jednake cijene 

Za korisnike stalnog veza u lukama nautičkog turizma utvrđeni godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe za iduću je godinu također isti kao i ove, odnosno 400 kuna.

Prema Uredbi Vlade građani koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i u 2009. boravišnu će pristojbu, ovisno o razredu u koji je svrstano turističko mjesto, plaćati u godišnjem paušalnom iznosu od 150 do 300 kuna po krevetu i kamp jedinici.

Oni koji iznajmljuju dvije sobe ili jedan apartman do najviše četiri kreveta, uz godišnju popunjenost manju od 40 dana, mogu pritom birati hoće li tu pristojbu plaćati po noćenju ili u paušalnom godišnjem iznosu. Taj godišnji iznos je umnožak broja kreveta odnosno kamp jedinica, koeficijenta razreda turističkog mjesta i visine boravišne pristojbe.

24.07.2008. 10:49:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh