« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Osijek prodaje ulicu koja vodi do Avenue Malla

Osijek je rspisao najtečaj za susjedno zemljište koji uključuje i javnu prometnicu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Avenue Mall Osijek

,

shopping centar

,

Siniša Slijepčević

Direktor projekta tvrtke GTC Hrvatska, Siniša Slijepčević, proziva dužnosnike jer prodaja pristupne ceste znači onemogućavanje projekta vrijednog 60 milijuna eura ostavljajući parcelu na kojoj se nalazi centar izoliranu.

Pojasnio je da se radi o dijelu četverotračne ulice Lipik, nedaleko južne obilaznice, koja postoji već 40 godina i ima uporabnu dozvolu te se njome već koriste neke tvrtke, poput Panonije i Koteksa, a nalazi se na granici zemljišta koje je GTC kupio za Avenue Mall te zemljišta koje Grad Osijek sada prodaje.

"Ulica Lipik je prometnom studijom za ovaj projekt predviđena kao pristupna prometnica trgovačkom centru i kao takva je prihvaćena od strane osječkog Gradskog ureda za promet, što je jedan od uvjeta za dobivanje suglasnosti za projekt te lokacijske dozvole", rekao je Slijepčević.

9. srpnja Grad Osijek je objavio natječaj za prodaju susjednog zemljišta u kojem ima puno nejasnoća i nepreciznosti glede obuhvata čestice, pa bi po isteku roka 28. srpnja, mogli ostati bez prometnice na temelju koje su dobili lokacijsku dozvolu.

Pritom ističe da je prodaja javne prometnice u Hrvatskoj zakonom zabranjena (Zakon o cestama), odnosno da se ovim natječajem ugrožavaju ne samo interesi GTC-a kao investitora već i javni interes, kao i interes svih investitora koji ulažu u Hrvatsku.

Izgleda kako su baš na to i računali u siromašnoj Gradskoj upravi jer je susjedno zemljište izgradnjom centra svoju vrijednost drastično podiglo, ne možemo im zamjeriti na poduzetničkom potezu, kapitalizam je ponovno dokazao kako je nemilosrdan, no rješenje slučaja će se vjerojatno iznaći. Možda Avenue Mall kupi i susjedno zemljište pa svi budu sretni i zadovoljni.

Nije nikakva novina da lokalna samouprava ima pravo prema vlastitim planovima i potrebama mijenjati i uređivati prometnice, pogotovo novim zakonom o urbanoj komasaciji, bilo da običnim građanima oduzme kuću ili velikom centru prilaznu prometnicu.(METRO)

23.07.2008. 14:49:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh