« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
LOVICA

Turisti koji troše najviše

Povećanje broja stranih turista tijekom kolovoza za jednu osobu, ne samo u Rovinju nego i na ostatku Jadrana, znači povećanje od 2,4 potrošača u segmentu hrane i pića

Rovinj ima najviše turista po glavi stanovnika
Rovinj ima najviše turista po glavi stanovnika (Arhiva)
Više o

turizam

,

strani turisti

,

zarada

Hrvatska gospodarska komora (HGK) publicirala je naime, analizu pod nazivom Procjena povećanja broja potrošača i potencijala potrošnje hrane i pića u turističkoj sezoni, vezavši sve podatke za 2015. kada je prihod od turizma iznosio 7,96 milijardi eura. HGK-a u analizi iznosi, koristeći podatke Instituta za turizam, da strani turist na ljetovanju u RH prosječno dnevno troši 66,4 eura od kojih 18 posto ili 12,2 eura otpada na konzumaciju hrane i pića izvan smještajnog objekta.

Kao najjača destinacija za dolazak stranih turista ističe se Rovinj. Na toj se destinaciji, stoji u analizi, tijekom kolovoza broj stanovnika trostruko (za 222,7%) poveća upravo radi dolaska i noćenja (prije svega) stranih turista.

Uzme li se u obzir da je kupovna moć, odnosno potrošnja stranih turista u segmentu hrane i pića oko 2,4 puta veća od potrošnje domicilnog stanovništva, trostruko povećanje populacije zapravo je, iznose u HGK-a, mjerljivo kroz gotovo sedam puta (630,6%) veću potrošnju od one koju izvan turističke sezone ostvaruje domicilno stanovništvo.

Najkraće, ističe se u analizi, povećanje broja stranih turista tijekom kolovoza za jednu osobu, ne samo u Rovinju nego i na ostatku Jadrana, znači povećanje od 2,4 potrošača u segmentu hrane i pića..

Za razliku od dnevne potrošnje prosječnog turista s inozemnom putovnicom na ljetovanju u RH, Austrijanci dnevno troše 72 eura, Francuzi 95, Rusi 99, a najrastrošniji su sa 122 eura Britanci.

Analiza HGK iznosi da se u špici sezone u odnosu na razdoblje izvan sezone u Istarskoj županiji broj potrošača u segmentu hrane i pića, koji uključuje domicilno stanovništvo i turiste, poveća 350,5 posto. U Zadarskoj županiji poveća se za 228,6 posto, u Šibenskoj županiji za 219,6 te u Dubrovačko neretvanskoj županiji za 203 posto dok u Splitsko-dalmatinskoj raste 175,9 posto.


05.08.2016. 16:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh