« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
space cowboy

Guru video igrica u svemiru

Svemirski je turizam se zahuktava - cijena - prava sitnica, 30 milijuna dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (blog.wired.com)
Više o

svemirski turizam

,

turist u svemiru

,

Richard Garriot

Ruska svemirska letjelica Sojuz, u kojoj je i američki turist Richard Garriott, lansirana je danas s kozmodroma Bajkonura prema Međunarodnoj svemirskoj postaji. Sojuz TMA-13 poletio je iz kazaške stepe u 7 sati i tri minute po GMT-u.

Garriott, Teksašanin koji se bavi razvojem video igara, platio je 30 milijuna dolara kako bi mogao poletjeti u svemir zajedno s američkim i ruskim astronautima Michaelom Finckeom i Jurijem Lončakovom. On je šesta osoba u svijetu koja je postala svemirski turist.

Richard Garriott na ovaj način ispunjava svoje dječačke snove. Naime, njegov otac Owen Garriot bio je astronaut, a Richard je prvo dijete astronauta koje je poletjelo u svemir. "Odrastao sam u obitelji astronauta i uvijek sam želio raditi isto što i moj otac".

Njegov je otac promatrao lansiranje i izgledao vrlo zadovoljno odlukom svoga sina: "Mislim da je to predivno" izjavio je ponosno. 

Garriottova djevojka Kelly Miller koja je zajedno s nekoliko stotina gledatelja bila prisutna lansiranju rakete izjavila je očiju punih suza kako je vrlo sretna zbog njega.  "Ovo je nešto što je oduvijek želio. Mislim da je on vrijedan takve prilike.

Četiri sata nakon početka misije, kontrolori kažu da se sve odvija po planu. "Posada se osjeća dobro i u dobroj je formi" kaže izvještaj. 

Garriot je o letu izjavio kako je to ispunjenje cilja na kome je radio 20 do 30 godina. "S 47 godina još se uvijek osjećam dovoljno mladim i mislim da mogu stvarati nove poslove koji će mi omogućiti da nastavim s istraživanjem svijeta. 

Za vrijeme destodnevnog boravka u svemiru, Garriotta će pratiti ruski kozmonaut Juri Lončakov i američki Michael Fincke čija je misija proširenje Međunarodne svemirske stanice tako da može smjestiti šest osoba umjesto dosadašnjih tri. Profesionalni astronauti provest će na tom zadatku šest mjeseci mijenjajući trenutnu posadu koja će se zajedno s Garriottom vratiti na Zemlju 24. listopada. 

12.10.2008. 15:50:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh