« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
POLICIJA RASTJERALA PROSVJEDNIKE

Tunižani nakon diktatora žele srušiti i novu vladu

Diktator je pao, ne i diktatura, tvrde Tunižani nezadovoljni novom vladom u kojoj je ključna mjesta zadržala stranka svrgnutog predsjednika

Svrgnuti premijer Ben Ali
Svrgnuti premijer Ben Ali (Wikipedia)
Više o

Vlada

,

prosvjed

,

Tunis

,

diktatura

Policija je u utorak nasilno rastjerala oko tisuću prosvjednika, a među njima bilo je islamista, nezadovoljnih kabinetom kojeg je u ponedjeljak kao vladu nacionalnog jedinstva predstavio premijer Mohamed Ganuši uvrstivši u nju trojicu vođa legalne oporbe i predstavnike civilnog društva, ali i osam ministara bivše vlade, prenosi Hina.

"Diktator je pao, ne i diktatura. Tunišani moraju završiti svoju misiju", napisao je jedan korisnik društvene mreže Facebook gdje se nižu poruke na nastavak prosvjeda. Neki pak upozoravaju da "bi revolucija mogla zastraniti" i pozivaju narod neka dopusti novoj vladi da uspostavi red i počne djelovati.

Premijer Ganuši rekao je u utorak da su stari-novi ministri "potrebni u ovoj fazi" i da su "to sve ljudi čistih ruku" koji su u bivšoj vladi velikom umiješnošću umanjivali štetu u nacionalnom interesu. Takvu argumentaciju ne prihvaća središnji tuniski sindikat UGTT, koji je igrao važnu ulogu u prosvjedima, te je poručio da "ne priznaje novu vladu".

Premijer Ganuši je obećao da će se suditi svima koji su odgovorni za pokolj nad prosvjednicima i da će sve stranke moći ravnopravno natjecati na izborima, javlja agencija AFP. Francuska agencija dodaje, međutim, da to ne vrijedi i za Rašida Ganušija, čelnika islamističkog pokreta Enahda, koji živi u egzilu u Londonu i mogao bi se vratiti u Tunis tek ako se "donese zakon o oprostu".

18.01.2011. 14:38:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh