« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
IPAK SE KREĆE

Tuerk očekuje potpisivanje arbitraže za koji tjedan

Slovenska strana smatra kako je problem to što Hrvatska još nije dovršila parafiranje i potpisivanje arbitražnog sporazuma

Danilo Tuerk
Danilo Tuerk (Getty Images)
Više o

Slovenija

,

Borut Pahor

,

arbitraža

,

Danilo Tuerk

,

granični spor

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u petak je izjavio kako se nada da će se sporazum o arbitraži s Hrvatskom potpisati u roku nekoliko tjedana.

"Bilo bi dobro da se taj proces vodi s određenom dinamikom i da će do potpisa doći u roku od nekoliko tjedana", rekao je Tuerk u petak novinarima, zamoljen da komentira upozorenja predsjednika vlade Boruta Pahora hrvatskoj strani da proces potpisivanja treba ubrzati.

"Ponekad preduga odgoda znači odmicanje od sporazuma i vjerujem da je predsjednik vlade mislio na to", rekao je Tuerk.

On nije poput Pahora ocijenio da bi kašnjenje potpisivanja sporazuma o arbitraži moglo izazvati naglo pogoršanje odnosa s Hrvatskom.

"Bilo bi dobro da se potpisivanje ubrza i da toga dođe u nekoliko tjedana, ali u slučaju zapleta u tom procesu ne vidim nikakve prijetnje. Vjerujem da u ovom dijelu Europe imamo dovoljno mudrosti da svoje odnose riješimo na miran način i tako pokažemo da pitanja znamo ne samo razmatrati nego i riješiti", rekao je slovenski predsjednik.

Tuerk je ponovio svoje mišljenje kako smatra da je arbitražni sporazum dobar.

"No, bilo bi dobro da se uskoro razjasni je li potpis sporazuma moguć", rekao je Tuerk.

Slovenski predsjednik dodao je da je problem u tome što na hrvatskoj strani parlamentarni postupak parafiranja i potpisivanja sporazuma još nije okončan.

"U ovom trenutku još nije jasno ima li za potpisivanje dovoljno volje na hrvatskoj strani i to bi ubrzo trebalo razjasniti", Danilo Tuerk

Predsjednik slovenske vlade Pahor izjavio je također u petak da Hrvatska oklijeva s potpisivanjem sporazuma o arbitraži, zbog toga što bi po njegovu nacrtu Slovenija trebala dobiti kontakt s otvorenim morem.

"Sporazum o arbitraži za Sloveniju ima veliko značenje, a za Hrvatsku je problem odredba prema kojoj bi arbitraža trebala odrediti kontakt Slovenije s otvorenim morem", rekao je Pahor u petak u razgovoru za slovenski radio.

Pahor je rekao da je za potpisivanje sporazuma o arbitraži već "krajnje vrijeme".

Svoju ocjenu u kojoj je u četvrtak nepotpisivanje arbitražnog sporazuma povezao i s mogućim pogoršanjem odnosa u regiji Pahor je objasnio rekavši da je riječ o njegovim vlastitim ocjenama za iduću godinu.

Ne spominjući izravno BiH, Pahor je rekao da su u regiji prisutne neke "preživjele konstitutivne forme" i da bi zato iduće godine, ako se to pitanje ne riješi, "moglo doći do sukoba". (hina/metro-portal)

16.10.2009. 17:48:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh