« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
pesimizam

Tuerk nije optimist u vezi odnosa s Hrvatskom

Mora se poštovati ukupnost međunarodnoga prava te povijesnih i činjeničnih okolnosti.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

Europska komisija

,

Danilo Tuerk

,

slovensko hrvatski odnosi

,

teritorijalni spor

Odnosi između Hrvatske i Slovenije nisu dobri i još se mnogo toga mora učiniti da bi se oni popravili, rekao je slovenski predsjednik Danilo Tuerk u interviewu koji je u nedjelju objavila slovenska agencija STA.

"U ovom trenutku vidim previše glasne diplomacije, previše izraza koji štete dobrim odnosima. Mislim da bismo to morali izbjegavati. Posebno na hrvatskoj strani, čak i među najvišim predstavnicima, primjećujem korištenje izraza i jezika koji kvare te odnose", rekao je Tuerk dodajući kako bi ovaj intervju "želio iskoristiti da naše hrvatske sugovornike pozovem da se odreknu žargona koji je šteti dobrim odnosima".

Slovenski predsjednik misli da je medijacija dobro sredstvo za rješavanje otvorenih pitanja te da je "riječ o dobronamjernoj ponudi Europske komisije koju se mora uzeti ozbiljno".

"Želim naglasiti da se svaka medijacija mora provoditi u okvirima koje određuje međunarodno pravo, dakle ne može ići protiv njega. Ona može biti dovoljno uspješna da pronađe rješenja koja su u interesu obiju država u sporu. S tog stajališta čini mi se da je medijacija primjeren mehanizam. U ovom je slučaju još važnija jer je nudi Europska komisija koju bi i Hrvatska morala uzimati ozbiljno", istaknuo je Tuerk.

Tuerk drži da bi Slovenija morala ustrajati na načelu pravičnosti jer je ono "na ovaj ili onaj način prisutno u međunarodnom rješavanju prijepora". "Ima, naravno, pitanja kako tumačimo pravičnost, koje sve okolnosti poštujemo da bismo došli do pravičnoga rješenja. Ovdje moramo poštovati ukupnost međunarodnoga prava i ukupnost povijesnih i činjeničnih okolnosti koje određuju spornu situaciju", rekao je Tuerk.

Na pitanje je li nužno da se prijepor riješi prije ulaska Hrvatske u EU, Tuerk je odgovorio kako je za to da se iskoriste sve mogućnosti. "Nije dobro razmišljati o alternativi za ponudu koju je dala Europska komisija jer je riječ o ozbiljnoj ponudi. Takva bi ponuda mogla riješiti prijepor", rekao je Tuerk.

Tuerk drži da se u rješavanju problema "najprije mora odrediti granica na kopnu i točka gdje kopnena granica doseže more. Zatim se mora potražiti pravično rješenje koje bi Sloveniji zajamčilo dodir s otvorenim morem, a Hrvatskoj dodir s talijanskim teritorijalnim morem. Tu se mogu pronaći kreativna rješenja, ali za njih se potrebno potruditi", rekao je Tuerk.

Što se tiče referenduma o ulasku Hrvatske u NATO, Tuerk ističe da je on bio "nepotreban i nekoristan". (hina/metro-portal)

23.03.2009. 00:30:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh