« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
TUERK:

Arbitražni sporazum bolji je od sporazuma Drnovšek-Račan

Slovenska oporba koja se protivi arbitraži trebala bi "smiriti loptu", smatra slovenski predsjednik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Danilo Tuerk

,

arbitražni sporazum

,

gasi se Facebook

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u četvrtak je istaknuo kako vjeruje da će Slovenci na referendumu 6. lipnja potvrditi arbitražni sporazum s Hrvatskom, ustvrdivši da je on bolji od svojedobnog parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan.

Govoreći na konferenciji za novinare u Ljubljani u prilog arbitražnom sporazumu, Tuerk je rekao da je on za Sloveniju povoljniji i od tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan iz 2001. jer je taj nacrt, koji su poslije odbacile obje strane, predviđao i neke kompromise, pa i zamjenu teritorija. Arbitražni sporazum to ne predviđa, nego arbitrima daje mandat da uspostave stanje na granici za koje Tuerk smatra da je bilo prilikom osamostaljenja te da odrede kontakt Slovenije s otvorenim morem.

Tuerk je rekao da slovenska oporba, koja se protivi arbitražnom sporazumu, mora "smiriti loptu" i suzdržavati se od izazivanja emocionalne resprave kakvu je vodila u srijedu u parlamentu. Ondje je oporba predložila da se arbitražni sporazum odbaci jer ga je Hrvatska navodno potpisala s namjerom da "prevari" Sloveniju.

Takva su mišljenja irelevantna, rekao je Tuerk.

Slovenski predsjednik zauzeo se i za zakonske promjene koje bi ubuduće onemogućile da se o međunarodnim sporazumima glasuje na referendumu, osobito kad parlament takve ugovore potvrdi, kako se dogodilo i u slučaju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom. (hina/metro-portal)

27.05.2010. 17:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh