« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MANJE OD OČEKIVANOG

Tsunami stigao do Havaja, more se podiglo za 90 cm

Valovi tsunamija počeli su podizati razinu mora na obali havajskog Velikog otoka, 15 sati nakon što ih je pokrenuo jak potres kod obale Čilea

(Getty Images)
Više o

potres Čile

,

tsunami Havaji

,

PTWC

,

Veliki otok Havaji

Znanstvenici su potvrdili da je plimni val tsunami, pokrenut razornim potresom u Čileu stigao do Havaja oko 11:30 sati po lokalnom vremenu, izazivajući u prvom naletu povlačenje, a potom podizanje razine mora za oko 90 cm, izvijestila je TV mreža ABC News.

Valovi tsunamija počeli su podizati razinu mora na obali havajskog Velikog otoka, više od 15 sati nakon što ih je pokrenuo potres snage 8,8 stupnjeva po Richteru kod obale Čilea.

Pacifički centar za upozoravanje na tsunamije (PTWC), potvrdio je da je tsunami dosegao Havaje nakon 11:30 po lokalnom vremenu (22:30 po srednjoeuropskom).

Prvi izvještaji govore da su valovi manji od očekivanih, ali dužnosnici upozoravaju građane da ostanu u visokoj pripravnosti i slijede upozorenja vlasti.

"To bi moglo biti veće ali još ne znamo", izjavio je Nathan Becker iz PTWC-a, navodeći da je prvi izmjereni val bio oko tri stope ili 90 centimetara. Valovi će se kreću dalje na sjever prema drugim havajskim otocima i dalje u Pacifik.

"Vrijeme od jednog vala tsunamija od sljedećeg može biti od pet minuta do jednog sata. Prijetnja se može nastaviti kroz više sati i doći u više valova", navodi se u upozorenju PTWC-a.

Građani su se evakuirali iz područja uz obalu i odvezli automobile u viša područja, a vlasti su ih pozvale da se opskrbe namirnicama za tri dana. Evakuacija obalnih područja, koja je počela u 6 sati ujutro po lokalnom vremenu, bila je prva široka evakuacija na Havajima u posljednjih 16 godina.

Guvernerka Havaja Linda Lingle kazala je da su vlasti "dobro pripremljene". Procjenjuje se da je 40.000 do 50.000 ljudi obuhvaćeno evakuacijom na najizloženijim područjima Velikog otoka. Ulice u centru grada Hilo su prazne, a policija ne dozvoljava pristup 400 metara od obale.

Savezna uprava zračnog prometa (FAA) zatvorila je zračnu luku Hilo International Airport, na istočnoj niskoj strani Velikog otoka. Za zračnu luku Honolulu International, na otoku Oahu se očekuje da će ostati otvorena. (hina/metro-portal)

28.02.2010. 00:01:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh