« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
WOW!

Trumpu gori pod petama?

Njujorški tužitelj u ponedjeljak je objelodanio da istražuje Donalda Trumpa i njegovu tvrtku zbog moguće prijevare na području osiguranja i bankarstva što je mnogo širi razmjer istrage nego što je dosad bilo poznato

Lopina?!
Lopina?! (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

Županijski sud

Okružni državni odvjetnik Cyrus Vance to je otkrio u ponedjeljak u podnescima sudu u kojima tvrdi da bi se Trumpovu računovodstvenu tvrtku trebalo prisiliti na suradnju subpoenom - obvezujućim nalogom kojim se traže njegove godišnje porezne prijave.

Upitan o istrazi Trump je kazao kako vjeruje da je žrtva političkog "lova na vještice" što su "poslovi Demokrata" i što je počelo prije nego što je stupio na dužnost predsjednika.

Subpoena je izdana u okviru istrage koja se vodi pred velikom porotom i za koju se dosada vjerovalo da je usmjerena na isplate kojima se željelo ušutkati dvije žene koje tvrde da su imale afere s bivšim kraljem nekretnina.

Podnesak njujorškog tužitelja odgovor je na prošlotjedni pokušaj Trumpovih osobnih odvjetnika da blokiraju subpoenu tvrdeći da je "preširoka" i da nije podnesena u dobroj vjeri.

Vance je kazao kako se Trumpovi odvjetnici oslanjaju na pogrešnu pretpostavku da je predmet istrage samo novac za kupovanje šutnje.

Tužitelj je u podnesku ustvrdio da postoje nedemantirana novinska izvješća o mogućem opsežnom i dugotrajnom kriminalnom ponašanju Trumpove organizacije što predstavlja pravnu osnovu za subpoenu.

Početkom srpnja američki Vrhovni sud odbacio je Trumpovo pozivanje na predsjednički imunitet u kaznenim istragama otvarajući put da Vance dođe do traženih poreznih prijava.

Vrhovni sud nije naložio i predaju tih prijava njujorškom tužitelju i ostavio je Trumpu prostor za daljnju pravnu bitku protiv subpoene pred nižim sudovima.

04.08.2020. 14:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh