« Svijet
objavljeno prije 15 godina
RAT JE MIR?

Troškovi za naoružanje u zadnjih deset godina porasli su 45 posto

Predvodnik u potrošnji je SAD koji troši gotovo polovicu svjetskih troškova, a prate ga Rusija i Kina.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

oružje

,

proizvodnja oružja

,

Međunarodni institut za istraživanje mira

,

SIPRI

Međunarodni institut za istraživanje mira iz Stockholma (SIPRI), koji provodi neovisna istraživanja sigurnosti, naoružanja i razoružanja u svijetu i to redovito svake godine objavljuje, u sklopu Godišnjaka za 2008. objavio je kako su izdvajanja za naoružanje prošle godine u cijelom svijetu porasla na 1,464 bilijuna dolara. Gotovo polovicu te svote, 607 milijardi dolara, potrošio je SAD. U odnosu na 2007. troškovi za naoružanje porasli su četiri posto, a u odnosu na 1999. čak 45 posto dok je na globalnoj razini za njih izdvojeno oko 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda.

Na SAD otpada 41 posto ukupnih izdvajanja za naoružanje u svijetu, a tijekom osmogodišnjeg predsjedničkog mandata Georgea W. Busha američka vojna potrošnja dosegla je najveću razinu od 2. svjetskog rata, ponajprije zbog ratova u Afganistanu i Iraku, što je uzrokovalo golemi proračunski manjak.

Druga zemlja s najvećim vojnim izdvajanjima je Kina, ali ona je čak i uz 10 postotno povećanje sredstava za naoružanje, potrošila sedam puta manje od SAD - oko 85 milijardi dolara. "Kina nastavlja pribavljati oružje i na domaćem tržištu i u inozemstvu, jer svoje oružane snage želi opremiti za uvjete modernog 'informacionaliziranog' ratovanja", što podrazumijeva visokoprecizno oružje i tehnološki najnapredniju informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, stoji u izvješću.

U posljednjem desetljeću na SAD otpada čak 58 posto ukupnog povećanja vojnih troškova u cijelom svijetu, a Kina i Rusija u istom su razdoblju gotovo utrostručili izdvajanja u vojne svrhe.

Na trećem mjestu po izdvajanjima je Francuska, odmah iza nje je Velika Britanija, peta je Rusija, šesta Njemačka. Sedmi je Japan, pa Italija i Saudijska Arabija, dok popis 10 najvećih potrošača zaključuje Indija s 30 milijardi dolara vojnih troškova.

"Koncept 'rata protiv terorizma' potaknuo je mnoge zemlje da rješenje problema vide kroz jako militarizirane naočale i iskoriste ga kao opravdanje za visoka vojna izdvajanja", rekao je voditelj Projekta vojne potrošnje SIPRI-ja Sam Perlo-Freeman.

Vodeća uloga SAD-a među najvećim vojnim potrošačima na svijetu još je izraženija kad je u pitanju proizvodnja oružja, jer od 100 najuspješnijih tvrtki koje se u svijetu bave proizvodnjom i prodajom oružja 44 su američke, a na njih otpada čak 61 posto ukupne prodaje oružja. Popis proizvođača predvodi američki Boeing s prodajom oružja u iznosu od 30,5 milijardi dolara, a među šest najuspješnijih tvrtki neamerički je jedino britanski BAE Systems na drugom mjestu s 29,9 milijardi dolara prodanog oružja.

SAD i Rusija su s 31 i 25 posto ostale na čelu popisa najvećih izvoznika oružja u razdoblju 2004.-2008., a najveći su uvoznici Kina i Indija.

Izvor: Hina

08.06.2009. 20:16:07
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ahmed Korić
    09.09.2012. 13:00
    Poštovani,
    Na Facebook-svojoj stranici napisao sam nekoliko tekstova vezanih za problem naoružanja i posebno analizirao posljedice upotrebe oružja na stanovnike ove ojađene planete Zemlje.Proizvodnja oružja je gora višestruko od proizvodnje i zloupotrebe droge,dovode u opasnost opstanak čovječanstva.Google je objavio moje radove pod mojim imeno.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh