« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
OTEŽANI UVIJETI

Tropska oluja ugrožava čišćenje naftne mrlje u Meksičkom zaljevu

Operacije na čišćenju naftne mrlje u Meksičkom zaljevu mogle bi biti prekinute na dva tjedna ako tropska oluja Alex zahvati pogođeno područje i dovede do prekida radova

ptice nafta bušotina mrlja
ptice nafta bušotina mrlja (Getty Images)
Više o

nafta

,

Meksički zaljev

,

Michael Moreno

Više od 6.000 brodova koji sudjeluju u čišćenju naftne mrlje trebali bi se povući pet dana prije dolaska oluje, rekao je u subotu admiral Allen, koji koordinira odgovor saveznih vlasti na naftno zagađenje u zaljevu.

Predviđeno kretanje tropske oluje Alex u subotu nije ukazivalo da bi ona trebala izravno prijeći preko područja pogođenih naftnim zagađenjem, no admiral Allen je upozorio da je "vrijeme nepredvidivo, te da su moguće promjene u posljednjem trenutku", prenijele su američke TV mreže.

Alex, prva tropska oluja koja je dobila ime u sezoni uragana na Atlantiku 2010., formirala se nad Karibima u subotu. Prate je vjetrovi od 65 km/h, a središte joj je

u subotu popodne, po lokalnom vremenu, bilo oko 400 km od grada Chetumala, u Meksiku. Oluja se kreće prema Belizeu i preko meksičkog poluotoka Yucatan.

"Najveća noćna mora s olujom koja se približava jest mogućnost da naftu s morske površine odnese preko niskih, barijernih otoka u netaknute zaljeve i ušća", izjavio je demokratski senator iz Floride Bill Nelson za CNN. "I tu će stvarno doći do ogromnih šteta, jer je jako teško počistiti te netaknute uvale", dodao je Nelson.

Tropska oluja Alex kreće se smjerom zapad-sjeverozapad i za sada se ne predviđa da će izravno prijeći preko divovske naftne mrlje izazvane eksplozijom i potonućem platforme Deepwater Horizon korporacije BP, 20. travnja. (hina/metro-portal)

27.06.2010. 00:29:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh