« Film
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
FILMSKA KRITIKA

Triler ovisan o vremenskoj prognozi

Film „Zatočene“ Denisa Villeneuvea dobro funkcionira sve dok pada kiša, no dramski problemi izlaze na vidjelo čim se razvedri

Do kud ste spremni ići u zaštiti obitelji
Do kud ste spremni ići u zaštiti obitelji (Arhiva)
Više o

Hugh Jackman

,

filmska kritika

,

Zatočene

,

Denisa Villeneuve

Scenarij „Zatočenih" već nekoliko godina cirkulira Hollywoodom i na glasu je kao big thing, a među zainteresiranima su bili Bryan Singer i Leonardo DiCaprio pa je zapravo neobično što je na kraju završio kod Denisa Villeneuvea, kanadskog režisera s francuskog govornog područja koji reputaciju duguje filmu „Incendies", nominiranom i za Oscara u kategoriji stranog filma. „Zatočene" su njegov holivudski debi, a sudeći prema reakcijama većine kritičara, a ni utržak na box officeu nije loš, Villeneuve će se u Hollywoodu duže zadržati.

Uvodni dio filma u kojem pratimo dvije obitelji iz nekog manjeg grada u unutrašnjosti tijekom društvnog posjeta za Dan zahvalnosti, scene koje nas pripremaju za nešto grozno što će se uskoro desiti, a zatim i sam neobjašnjiv nestanak dviju djevojčica, doista je fantastičan. Miran, tih, toliko jednostavan i običan da u kontekstu događaja koje tek naslućujemo biva ekstremno jezovit. I već u njima u glavnim su ulogama dva najbolja protagonista ovog filma: sjajni snimatelj Roger Deakins (najpoznatiji po suradnji s braćom Coen) te najčešći i najuspješniji specijalni efekt u povijesti filma - kiša. Kiša, najčešće kao iz kabla, idealna je dramaturška štaka svakom filmu koji nije siguran u sebe pa tako i ovdje radi sjajan posao.

Problem nastaje kad kiša prestane. A tada počinje glavni dio filma, onaj u kojem policijski detektiv Loki ne uspijeva pronaći djevojčice pa otac jedne od njih, odluči uzeti stvari u svoje ruke. Točnije odluči u svoje ruke uzeti mladića kojeg je policija prvo osumnjičila, a zatim pustila iz pritvora. Hugh Jackman u ulozi Kellera Dovera predstavlja dramsku i emotivnu osovinu filma, a preko njega se prelama i osnovna moralna potka: do kuda ste spremni ići kako biste zaštitili one do kojih vam je stalo? Postoji li granica i jeste li je spremni prijeći? Problem je, međutim, u tome što je za ovako zahtjevno postavljen lik ipak potreban glumac nešto većeg raspona od Jackmana.

Cijeli tekst o filmu „Zatočene" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

17.10.2013. 13:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh