« Film
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
NEMILOSRNI GADOVI PROGNOZIRAJU

Najveći glumački i redateljski favoriti za Oscara

Za razliku od glavne muške uloge, konkurencija među glavnim ženskim ulogama kristalno je čista, imamo 5-7 jakih kandidatkinja

Tom Hanks je jedan od favorita
Tom Hanks je jedan od favorita (Arhiva)
Više o

Oscari

,

prognoze

Nakon što smo nedavno obavili svoju filmofilsku dužnost i prvi u nas prognozirali kandidate za Oscara u kategoriji najboljeg filma, nastavljamo u revijalnom tonu pa ćemo isti posao obaviti i u drugim, ajmo reći najvažnijim kategorijama: glavni glumac i glumica, sporedni glumac i glumica, režiser te tzv. strani film.

Prognoza koju smo dali prije par tjedana za sada odolijeva vremenu pa su prva dva filma koja smo apostrofirali, „Twelve Years a Slave" i „Gravitacija", u međuvremenu avansirali u praktički sigurne nominirane, dok je ostatak liste još uvijek vrlo aktualan.

Da podsjetimo, među najozbiljnijim su kandidatima za nominaciju za najbolji film još i „The Wolf of Wall Street", „Kapetan Phillips", „August: Osage County", „The Monuments Men", „Saving Mr. Banks", „Mandela: Long Walk to Freedom", „American Hustle" i „The Butler",

Ipak, pojavio se znak upitnika nad filmom Martina Scorsesea „The Wolf of Wall Street" za kojeg se spominje mogućnost pomicanja početka distribucije na sljedeću godinu što bi ga automatski izbacilo iz trke za Oscare.

U kategoriji najbolje glavne muške uloge mogla bi se napraviti lista 15 nominiranih i malo tko bi se mogao čuditi što netko od njih radi na listi, no ipak ima nekih koji su sigurniji od drugih. Ove godine bilježimo veliki comeback Toma Hanksa i bilo bi veliko iznenađenje da mu promakne nominacija za „Kapetana Phillipsa", a nikoga ne bi iznenadilo ako na kraju čak i uzme treći kipić. No, na to će primjedbe imati dvojica glumaca kojima bi ovo mogla biti prva nominacija, Chiwetel Ejiofor iz filma „Twelve Years a Slave" Stevea McQueena koji važi kao prvi favorit cijele oskarevske utrke, te Matthew McConaughey za film „Dallas Buyers Club".

Za razliku od glavne muške uloge, konkurencija među glavnim ženskim ulogama kristalno je čista, imamo 5-7 jakih kandidatkinja, a na kraju će se borba za kipić najvjerojatnije svesti na dva imena: Sandra Bullock („Gravitacija") ili Cate Blanchett („Blue Jasmine"). Možda bi to bio i troboj da Meryl Streep pretprošle godine nije dobila svojeg trećeg Oscara (za „Čeličnu lady") pa je sad već dosadila čak i Akademijinim glasačima.

Cijelu prognozu glumačkih i redateljskih nominacija za Oscara možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

15.10.2013. 09:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh