« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
GOOGLE NAŠ SVAGDAŠNJI

Trikovi za uspješnije guglanje

Bez obzira jeste li profesionalac ili tek početnik u pretrazi nepreglednih bespuća Interneta, ovih nekoliko trikova može vam pomoći

Fotografija vijesti
Više o

Google

,

internet

,

trikovi

,

guglati

,

kako googlati

,

uspješno googlanje

,

internetske tražilice

Iako je nadmetanje internetskih tražilica na najvišoj razini još od dana Altaviste i Hotbota, Google ipak ostaje neprikosnoveni kralj tog područja i bez prave konkurencije.

Ipak, ne postaje se sinonim za pojam „Internet pretraživanje" i ostaje tako dugo na tronu samo „sjedenjem na dupetu" i ležanjem na lovorikama svog uspjeha, iako su mnogi stručnjaci skloni tvrditi da Google pretrage više nisu tako kvalitetne kao što su nekoć bile jer kompanija prebacuje svoj novac i fokus na neke druge usluge.

Bilo kako bilo, osim ako kojim slučajem ne spadate u onih 20% ljudi  koji iz bilo kojeg (da ne kažemo neobjašnjivog) razloga koriste neku drugu tražilicu, gotovo svi koriste Google za pretraživanje bespuća Interneta. Isto tako, velika većina nas jahača elektroničkih valova uvjerena je da to radi poprilično dobro, a mnogi su čak i skloni hvaliti se drugima nabrajajući što su sve uspjeli izguglati u svojoj surferskoj povijesti.

Krenimo od osnova. Ukoliko znate upisati pojam ili frazu u prostor za pretragu, na odličnom ste putu. Znate li pretraživati da neku frazu stavite u navodnike, tako da Google pretražuje točno i isključivo riječi unutar navodnika, još bolje. Međutim, postoji još toliko toga što možete raditi u vašim pretragama. Google je posvetio zadnjih 10 godina usavršavanju svoje tražilice kako bi ljudi što efikasnije mogli pretraživati.

Bez obzira jeste li amater ili prekaljeni profesionalac pretraživanja, sigurni smo da ćete u ovih nekoliko savjeta pronaći nešto što do sada niste znali te pronaći i najopskurnije podatke te zadiviti vaše prijatelje.

1. Pretraga po stranicama

Jeste li ikad pokušali pretražiti neku stranicu pomoću tražilice ugrađene u samu stranicu, samo da bi nakon desetak neuspjelih pokušaja pronašli jedino frustraciju? Ta su vremena iza vas, jer Google ima mogućnost pretraživanja točno određene stranice. Svome pretraživanju dodajte naredbu „site:___________" (bez navodnika) i umjesto crte upišite stranicu koju želite da Google pretražuje.

Primjer:  „dnevni horoskop" site:metro-portal.hr

U ovom će vam slučaju Google izlistati sve dnevne horoskope koji su ikada objavljeni na našem portalu.

Isto tako, pretragu možete ograničiti na stranice sa bilo kojom domenom. Primjerice, ako uključite „site:edu" u pretragu Google će pretraživati samo stranice edukativnih institucija.

2. Google product search

Usluga koja je još uvijek u beta verziji, ali i takva je vjerojatno najbrži način da nađete specifični proizvod koji želite kupiti. Isto tako, koristeći se trikom iz prethodne točke, možete pretraživati samo specijalizirane stranice poput Amazona (dodate site:Amazon.com u tom slučaju). Google product search usluga trebala bi zamijeniti „Google Shopping", koja se svojevremeno zvala „Froogle" i neslavno propala.

3. Izračunavanje i preračunavanje

Vaš stari Texas Instruments kalkulator već godinama skuplja prašinu u ladici a ovaj u Windowsima treba svaki put tražiti u folderu i nema sve opcije koje vam trebaju? Google i tu može pomoći. Bez ikakvih posebnih naredbi, u polje pretrage upišite što želite izračunati i Google će vam dati odgovor. Upisivati možete gotovo sve, od jednostavnih stvari poput „2 x 2" pa sve do naprednih matematičkih funkcija, poput trigonometrijskih.

Isto tako, Google u trenu pretvara mjerne jedinice. Jednostavno upišite „3 meters in yards" (može i na hrvatskom) i Google će vam reći koliko 3 metra iznose u jardima.

4. Koristite znakove

Naredbe poput „Site:" su praktične, ali malo što će vas približiti pravim profićima kao korištenje matematičkih znakova ispred riječi kako bi suzili ili proširili svoju pretragu.

Primjeri:

Tilda (~) - ako se stavi ispred riječi, rezultati pretrage uključit će i sve povezane pojmove

Plus (+) - osigurava da će vaše pretrage uključivati ovu riječ

Minus (-) - ova riječ neće biti na niti jednoj stranici rezultata pretrage

Asterisk (*) - ako niste sigurni kako završiti neku frazu, koristite ovaj znak umjesto riječi i Google će sam popuniti praznine i predložiti pojmove koji su vam možda trebali

5. Izaberite tip datoteke

Ako želite pronaći neku određenu vrstu datoteke, koristeći naredbu „filetype:" možete narediti Googlu da traži samo datoteke sa ekstenzijom koju ste odabrali. Ovo uključuje Acrobat (PDF), Word (DOC), tekst (RTF i TXT), Excel (XLS), PowerPoint prezentacije (PPT) i mnoge druge. Ukoliko želite pretražiti dvije ili više vrsta datoteka, odvojite ih u pretrazi sa riječi „OR".

Primjer: „free software" filetype:PDF OR filetype:DOC

U ovom ćete slučaju pretražiti sav besplatan software koji se nalazi u PDF ili DOC formatu.

6. Uzvratite Bratoljubu Klaiću naredbom „define:"

Iako primarno služi kao prečac do rječnika, „define:" može poslužiti i za mnogo drugih stvari. Ne samo da njome možete dobiti objašnjenje individualnih riječi već i značenja akronima, fraza, tehničkih pojmova pa čak i slenga. Rezultate Google nalazi na Wikipediji, Wiktionaryu, WordNetu i svim ostalim stranicama koje sadrže definicije i ostalo enciklopedijsko znanje.

 7. Izguglajte pojam za drugu osobu

Svi mi imamo prijatelja, člana bliže rodbine ili kolegu s posla koji nam se kunu da im usprkos svim njihovim nadljudskim naporima Google jednostavno odbija pronaći ono što trebaju. Stranica Let me Google That For You pomoći će vam ne samo da učinite dobro djelo već i da podignete ritual likovanja na jednu potpuno novu razinu.

Kada upišete pojam u LMGTFY i nađete ono što ste tražili, LMGTFY će vam izbaciti kratki URL koji onda možete pod krinkom činjenja dobrog djela poslati osobi koja sama nije uspjela pronaći stranicu. Kada kliknu na taj link, na ekranu će im se pokazati animacija o tome koliko je zapravo bilo jednostavno naći dotičnu stranicu i tekst „Zar je to bilo toliko teško?" kao šlag na tortu ili okretanje već zabijenog noža, kako vam je draže.

Također, i ovakav način pretrage potpuno je kompatibilan sa svim naredbama spomenutim u ranijim točkama tako da vas nakon čitanja ovog članka ništa ne priječi da novostečena znanja odmah primjenite na nekome, po mogućnosti voljenoj osobi.

Puno sreće i zabave!

02.06.2011. 13:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh